Vjerni narod ispunio je Sabornu crkvu

Patrijarh u Mostaru: Nema većeg blagoslova nego kada se svetinje zidaju i obnavljaju

  • Izvor: ATV
  • 24.09.2023. 19:32

Odavno ljepši dan nije bio za pravoslavni narod iz doline Neretve. Pohrlili su jutros u mostarsku Sabornu crkvu jer je patrijarh služio nakon punih 90 godina.

Poseban je dan za porodicu Ružičić, krstili su jednogodišnju Sofiju.

Velika mi je čast i zadovoljstvo što se desilo da je patrijarh krsti. Ona je naše treće dijete, radimo na održivom povratku", kaže Aleksandar Ružičić.

Vjerni narod ispunio je Sabornu crkvu, a stigli su iz svih krajeva. Radosti nije falilo.

"Hvala mu da je odlučio da dođe u naš grad Mostar. To je nešto nevjerovatno.

-Veliki događaj za nas. Znači mnogo.

- Ovo je veliki događaj ipak je 90 godina a i poslijeratna zbivanja i za ovaj hram velika stvar.

- Ja sam iz Mostara i posjeta znači puno, više nego puno.

- Ima li veče radosti za pravoslavca da dočeka barem jednom u životu najvećeg vladara pravoslavne crkve", kaže okupljeni narod.

Najveću je pad kada se svetinje ruše, a nema većeg blagoslova nego kada se zidaju i obnavljaju, rekao je to patrijarh srpski dok je besjedio u neobnovljenoj Sabornoj crkvi u Mostaru.

"Sada obnovljene svetinje daju mogućnost da se iznutra obnavljamo da se obnavljamo duhovno da dolazeći u svetinje molimo se Bogu, izgrađujemo i uspostavljamo mir sa Bogom a onda naravno u isto vrijeme i mir među sobom. Onaj koji hoće da ima unutrašnji mir , onaj koji hoće da ima mir sa Bogom nemoguće je da ga ima samo za sebe ukoliko ga ne gradi i obezbjeđuje za druge ljude", poručio je patrijarh.

U Mostaru je danas bio i predsjednik Srpske. Milorad Dodik kaže da je važno što se srpski živalj okuplja ali još važnije je da se vraća na svoja ognjišta. 

"Ovo je mitski objekat za srpski narod u Hercegovini u čitavoj SPC i jedan od najvećih hramova koje je ikada izgradila SPC i zato je važno da smo ovdje danas i drago mi je što vidim mnogo ljudi ovdje koji su došli da budu zajedno", kaže predsjednik Srpske.

Patrijarhova posjeta sigurno će ubrzati radove na uređenju Sabornog hrama vjeruje mostarski paroh Duško Kojić. Kaže, današnji dan mnogo znači. 

"Narod koji ovdje obnavlja svoje kuće, obnavlja i duhovni život i podrška prvog čovjeka naše crkve je od ogromnog značaja za sav narod u dolini Neretve", rekao je Duško Kojić, starješina Sabornog hrama u Mostaru.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve juče je stigao u Hercegovinu, obišao manastire Žitomislić i Prebilovci. Patrijarh Porfirije pogledao je i izložbu postavljenu povodom 150 godina od osveštanja Saborne crkve, sastao se sa mostarskim gradonačelnikom. Brojni vjernici i sinoć su ga dočekali u mostarskoj Sabornoj crkvi.

Pratite nas i putem Vibera

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:20 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.