Predsjednik MSD-a

Pejašinović: Podjelom registarskih tablica i kapa željeli smo da pokažemo šta nam znači naša Srpska

  • Izvor: SRNA
  • 09.01.2024. 19:34

Mladi socijaldemokrati /MSD/ danas su u svim gradovima i opštinama u Republici Srpskoj na simboličan način doprinijeli obilježavanju velikog dana - Dana Republike, dijeleći svojim sugrađanima registarske tablice, kape i kolače sa oznakom "9. januar", izjavila je Srni predsjednik MSD-a Ivona Pejašinović.

"Na našu inicijativu napravljene su registarske tablice Republike Srpske sa oznakom 9. januar 1992. godine i početnim slovima svake lokalne zajednice u Srpskoj. Na taj način željeli smo da pokažemo koliko nama mladima znači Republika Srpska, da poštujemo svoju otadžbinu i nastavljamo tradiciju svojih predaka. Takođe, i ja kao dijete ratnog-vojnog invalida osjećala sam potrebu da se bar na ovaj simboličan način odužim svim našim stradalim i ranjenim srpskim herojima, koji su život ili dio tijela ugradili u temelje naše Republike Srpske", istakla je Pejašinovićeva.

Pored tablica, dodala je ona, MSD su u svojim lokalnim zajednicama dijelili i crvene kape sa plavim natpisom 9. januar i zastavicom Srpske, te torte i kolače, koje su pravile članice MSD, kao i mini paketiće, a akcija će trajati do kasno večeras.

"Velika je potražnja građana za tablicama i kapama tako da razmišljamo da istu akciju ponovimo pred srpsku Novu godinu", najavila je Pejašinovićeva.

Ona je naglasila da su mladi stub svakog društva, te da su MSD i na ovaj način pokazali da su dostojni nasljednici svojih slavnih predaka.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je na taj dan 1992. godine nastala Srpska pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, jednog od konstitutivnog naroda.

Pratite nas i putem Vibera