Milosav Stojanović

Plinske boce potrebno je redovno kontrolisati

  • Izvor: RTRS
  • 30.11.2023. 10:17

U proteklih nekoliko dana u Banjaluci su se dogodile dvije eksplozije za koje se pretpostavlja da su uzrokovane curenjem plina iz boca i u kojima je život izgubilo jedno lice. Ovi slučajevi još jedno su upozorenje o važnosti ispravnosti boca koje se koriste u domaćinstvima, njihove pravilne upotrebe i punjenja.

Građani koji u svojim domaćinstvima koriste plinske boce, neophodno je da njihovo punjenje prepuste stručnim licima i ovlaštenim firmama. Milosav Stojanović, iz firme koja se bavi prodajom i distribucijom plina, naglasio je da je posebno vodi računa o ispravnosti boce i sigurnosnog ventila

- Plinske boce, koje u domaćinstvima obično budu blizu šporeta, imaju crijevo i isparivač na crijevu. Potrebno je svakih šest mjeseci promijeniti crijevo i taj isparivač jer guma zna da ispuca od toplote ili hladnoće i tu može da "pusti" plin i da tako nastane problem - kaže Stojanović

Upotreba plinskih boca i zakonom je regulisana. Prilikom kupovine ili zamjene boca u punionicama, građani treba da obrate pažnju na to da li je boca koju preuzimaju ispitana ili nije. Svaka boca na sebi treba da ima utisnut naziv proizođača, serijski broj, godinu proizvodnje i godinu poslednjeg periodičnog ispitivanja sa utisnutim žigom.

- Boce koje nemaju potreban kvalitet, na ispitivanju se odbacuju kako se ne bi našle u prometu. Plinske boce nemaju starosno ograničenje tako da svaka boca kod koje se ispitivanjem utvrdi da ispunjava uslove, može da se koristi. Ne mogu se koristiti boce na kojima su vidljiva oštećenja ili promjena oblika, čak i ako je izvršeno i periodično ispitivanje - kaž portparol Inspektorata Republike Srpske, Dušanka Nikolić.

Republička termoenergetska inspekcija u ovoj godini, u punionicama i na prodajnim mjestima, pregledala je više od 5500 boca za propan – butan gas.

Na 97 boca utvrđeni su nedostaci pri spoljašnjem pregledu, zbog čega su upućene na reparaciju.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.