Institu za javno zdravstvo

Počinje vakcinacija u Srpskoj: Šta je grip i ko ima pravo na besplatnu imunizaciju

  • Izvor: ATV
  • 02.11.2023. 13:44

U Republici Srpskoj sutra počinje vakcinacija protiv gripa.

Kako je rekao vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Bojan Đenić vakcinacija će se obavljati u Banjaluci ali u regionalnim centrima Instituta - Doboju, Istočnom Sarajevu, Zvorniku, Foči, Višegradu i Trebinju.

"Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, u sardnji sa Vladom Srpske, obezbijedio je 20.000 doza vakcina protiv gipa koje su namijenjene populaciji koje imaju pravo na besplatnu vakcinaciju“, rekao je Đenić.

Đenić je dodao da je nabavljeno i 3.500 hiljade vakcija za komercijalnu vakcinaciju za građane koji nemaju pravo na besplatu vakcinaciju a imaju želju da se vakcinišu.

Cijena komercijalne vakcine nije se mijenjala i iznosi 28 KM.

"Količine vakcina obezbijeđene su na osnovu prošlogodišnjih brojki ali i na osnovu potreba koje su iskazali Domovi zdravlja u Republici Srpskoj“, rekao je Đenić.

Đenić je pozvao sve građane da se vakcinišu i tako zaštite sebe u periodu kada su respiratorne infekcije najintenzivnije.

Vakcinacija komercijalnim vakcinama vršiće se u Institutu za javno zdravstvo već od sutra u osam časova pa do 14 časoba.

Ko ima pravo na besplatnu vakcinaciju

Pomoćnik direktora za medicinske poslove Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Jela Aćimović naglasila je da je vakcinacija bitna koliko i do sada te dodala da se tokom panemije virusa korona manje računa vodilo o virusu gripe.

"Međutim, gripa se od prošle godine vratila u svoje okvire“, rekla je Aćimović.

Aćimović je dodala da su vakcine na arspolaganju te da su određene količine istih već juče, ali i danas, upućene prema regionalnim centrima Instituta a potom dalje prema Domovima zdravlja.

Aćimovićeva je pojasnila koje kategorije stanovništva imaju pravo na besplatnu vakcinaciju: oni koji boluju od šećerne bolesti, koji su inzulin zavisni, pacijenti na hemo-dijalizi, oni kojima je izvršena transplatacija nekog organa, HIV pozitivne osobe, oni koji su liječeni kardio-hirurškim metodama liječenja, djeca koja su liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu ili ona koja su oboljela od cistične fibroze, osobe koje boluju od mišićne distrofije multipleskleroze, osobe koje su završile sa prijemom hemoterapije i trenutno nemaju kliničkih znakova bolesti i lica sa posebnim potrebama koja borave u kolektivnim smještajima.

Aćimovićeva je dodala da se osobe koje imaju pravo na besplatnu vakcinaciju vakcinišu u svojim Domovima zdravlja te je savjetovala da se pacijenti naruče. 

Oni koji su zainteresovani za komercijalnu vakcinaciju mogu da se jave u Institut te narudžba nije potrebna.

"U pitanju je vakcina Sanofi - četvorovalentna vakcina koja štiti od virusa tipa A i B, dva soja i jednog i drugog“, rekla je Aćimović.

Šta je grip

Načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Nina Rodić Vukmir podsjetila je da je gripa respiratorno oboljenje koje je izazvalo najveće pandemije u čovječanstvu pored kuge.

Rodić Vukmir je pojasnila da se gripa prenosi direktno i kapljično - i preko ruku a i dok kišemo i kašljemo sinte čestice rasipamo u okolinu koje nakon toga možemo udahnuti i izazvati lokalnu rekaciju, odnsono zapaljensku reakciju a zatim oboljenje.

"Inkubacija traje od jedan do tri dana i u tom periodu je osoba zarazna za okolinu“, rekla je ona.

Rodić Vukmir pojasnila je i koji se to simptomi javljaju.

"Razvijaju se simptomi koji liče na bilo koju prehladu - kihanje, kašalj (produktivan i neproduktivan), bol u grlu, temperatura, mogu se javiti bolovi u mišićima, slabost. Ako se razvijaju komplikacije onda nastaju na mnogim sistemima kao što su bubrezi, srce, centralni nervni sistem“, rekla je ona.

Prema njenim riječima, najugroženije kategorije su starije osobe i djeca ali i trudnice te osobe sa hroničnim oboljenjima koja mogu da upadnu u fazu pogoršanja u momentu kada se osoba zarazi sa vriusom gripe.

Nadzor nad gripom

Načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Nina Rodić Vukmir rekla je da je Institut od 2011. godine sporvodi nadzor nad gripom.

"Riječ je o sindromskom nadzoru - taj nadzor obuhvata grupu simprtoma u koji mogu da uđu mnoga oboljenja koja liče na to. Važno je da oni koji prijavljuju tu zaraznu bolest prepoznaju simptome kako bi ih mogli prijaviti“, rekla je ona.

Rodić Vukmir dodaje da Domovi zdravlja prijavljuju oboljenja slična gripi i akutne respiratorne infekcije dok sve bolnice Srpske prijavljuju teške akutne respiratorne infekcije koje zahtijevaju hospitalizaciju.

"Bolnice nam sada prijavljuju i pacijente koji imaju simptome koji odgovaraju kovidu pa je sada povećan broj prijava“, pojasnila je ona.

Kako je dodala, na evropskom nivuo sezona je veoma blaga zasada i većina pozitivnih slučajeva je zbog kovida ali u znatno manjoj mjeri nego prošle godine u ovo vrijeme.

"Respiratorni sincicijalni virus koji je prošle godine u ovo doba uzrokovao značajan broj oboljelih u Еvropi pa tako i kod nas takođe je veoma rijetko detektovan ove godine“, zaključila je Rodić Vukmir.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Serija: Еl Čapo (16+)

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

  • 23:45 Noćni program

    Noćni program