Институ за јавно здравство

Почиње вакцинација у Српској: Шта је грип и ко има право на бесплатну имунизацију

  • Извор: АТВ
  • 02.11.2023. 13:44

У Републици Српској сутра почиње вакцинација против грипа.

Како је рекао вршилац дужности директора Института за јавно здравство Републике Српске Бојан Ђенић вакцинација ће се обављати у Бањалуци али у регионалним центрима Института - Добоју, Источном Сарајеву, Зворнику, Фочи, Вишеграду и Требињу.

"Институт за јавно здравство Републике Српске, у сардњи са Владом Српске, обезбиједио је 20.000 доза вакцина против гипа које су намијењене популацији које имају право на бесплатну вакцинацију“, рекао је Ђенић.

Ђенић је додао да је набављено и 3.500 хиљаде вакција за комерцијалну вакцинацију за грађане који немају право на бесплату вакцинацију а имају жељу да се вакцинишу.

Цијена комерцијалне вакцине није се мијењала и износи 28 КМ.

"Количине вакцина обезбијеђене су на основу прошлогодишњих бројки али и на основу потреба које су исказали Домови здравља у Републици Српској“, рекао је Ђенић.

Ђенић је позвао све грађане да се вакцинишу и тако заштите себе у периоду када су респираторне инфекције најинтензивније.

Вакцинација комерцијалним вакцинама вршиће се у Институту за јавно здравство већ од сутра у осам часова па до 14 часоба.

Ко има право на бесплатну вакцинацију

Помоћник директора за медицинске послове Института за јавно здравство Републике Српске Јела Аћимовић нагласила је да је вакцинација битна колико и до сада те додала да се током панемије вируса корона мање рачуна водило о вирусу грипе.

"Међутим, грипа се од прошле године вратила у своје оквире“, рекла је Аћимовић.

Аћимовић је додала да су вакцине на арсполагању те да су одређене количине истих већ јуче, али и данас, упућене према регионалним центрима Института а потом даље према Домовима здравља.

Аћимовићева је појаснила које категорије становништва имају право на бесплатну вакцинацију: они који болују од шећерне болести, који су инзулин зависни, пацијенти на хемо-дијализи, они којима је извршена трансплатација неког органа, ХИВ позитивне особе, они који су лијечени кардио-хируршким методама лијечења, дјеца која су лијечена од реуматске грознице са промјенама на срцу или она која су обољела од цистичне фиброзе, особе које болују од мишићне дистрофије мултиплесклерозе, особе које су завршиле са пријемом хемотерапије и тренутно немају клиничких знакова болести и лица са посебним потребама која бораве у колективним смјештајима.

Аћимовићева је додала да се особе које имају право на бесплатну вакцинацију вакцинишу у својим Домовима здравља те је савјетовала да се пацијенти наруче. 

Они који су заинтересовани за комерцијалну вакцинацију могу да се јаве у Институт те наруџба није потребна.

"У питању је вакцина Санофи - четворовалентна вакцина која штити од вируса типа А и Б, два соја и једног и другог“, рекла је Аћимовић.

Шта је грип

Начелник Службе за епидемиологију у Институту за јавно здравство Републике Српске Нина Родић Вукмир подсјетила је да је грипа респираторно обољење које је изазвало највеће пандемије у човјечанству поред куге.

Родић Вукмир је појаснила да се грипа преноси директно и капљично - и преко руку а и док кишемо и кашљемо синте честице расипамо у околину које након тога можемо удахнути и изазвати локалну рекацију, однсоно запаљенску реакцију а затим обољење.

"Инкубација траје од један до три дана и у том периоду је особа заразна за околину“, рекла је она.

Родић Вукмир појаснила је и који се то симптоми јављају.

"Развијају се симптоми који личе на било коју прехладу - кихање, кашаљ (продуктиван и непродуктиван), бол у грлу, температура, могу се јавити болови у мишићима, слабост. Ако се развијају компликације онда настају на многим системима као што су бубрези, срце, централни нервни систем“, рекла је она.

Према њеним ријечима, најугроженије категорије су старије особе и дјеца али и труднице те особе са хроничним обољењима која могу да упадну у фазу погоршања у моменту када се особа зарази са вриусом грипе.

Надзор над грипом

Начелник Службе за епидемиологију у Институту за јавно здравство Републике Српске Нина Родић Вукмир рекла је да је Институт од 2011. године спорводи надзор над грипом.

"Ријеч је о синдромском надзору - тај надзор обухвата групу симпртома у који могу да уђу многа обољења која личе на то. Важно је да они који пријављују ту заразну болест препознају симптоме како би их могли пријавити“, рекла је она.

Родић Вукмир додаје да Домови здравља пријављују обољења слична грипи и акутне респираторне инфекције док све болнице Српске пријављују тешке акутне респираторне инфекције које захтијевају хоспитализацију.

"Болнице нам сада пријављују и пацијенте који имају симптоме који одговарају ковиду па је сада повећан број пријава“, појаснила је она.

Како је додала, на европском нивуо сезона је веома блага засада и већина позитивних случајева је због ковида али у знатно мањој мјери него прошле године у ово вријеме.

"Респираторни синцицијални вирус који је прошле године у ово доба узроковао значајан број обољелих у Европи па тако и код нас такође је веома ријетко детектован ове године“, закључила је Родић Вукмир.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: