Hidroelektrana

Počinju finalni radovi za HE Dabar

  • Izvor: ATV
  • 15.04.2023. 19:50

U drugoj polovini maja počinju finalni radovi za HE Dabar. Ugovor od preko 222 miliona evra potpisan je sa firmom Gezuba iz Kine. Kinezima je rok 46 mjeseci da izgrade ovaj kapitalni energetski objekat.

Iza Elektroprivrede i HET-a dosta je urađenog posla, prikupljenih papra ali i izdvojenog novca.

„Kada se sve sabere ERS je putem HETa i HE Dabar uplatila u prošloj godini i zaključno sa 5. februarom ove godine 92.800.000 KM  kako bi se aktivirao kreditni aranžman sa bankom i mi nemamo više nijednu obavezu“, rekao je Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske.

Za sve dosadašnje radove Hidroelektrane na Trebišnjici su iskeširale oko 200 miliona marika. Pri kraju su svi HETovi radovi.

„Privodimo kraju dovodni tunel. To je, u stvari, objekat koji je prvi na kritičnom putu izgradnje hidroelektrane, potpisan je ugovor sa izvođaćem radova, obezbijeđena su kreditna sredstva, date su sve garancije“, rekao je Gordan Mišeljić, direktor HETa.

HE Dabar je jedan složen projekat koji vode nevesinjskog platoa sa 950 metara spušta na dabarski plato. 

Snaga ovog projekta je 160 megavata i tu će biti tri turbine. Iako je dosta posla urađeno,  dosta ga je sada u kineskim rukama.

„Kineska kompanija mora da završi branu Pošćenje  čime će se stvoriti akumulacija u Nevesinju, da sanira tri nasipa da naprave u smislu sanacije gubitaka u akumulaciji Nevesinje, da napravi mašinsku zgradu sa razvodnim postrojenjem, cjevovodom, vodostanom i kompletnom hidromašinskom opremom“, rekao je Petrović.

I to nije sve, Kinezi moraju završiti kanal kroz Dabarsko polje u dužini od 5,5 kilometara ali i da proširi jedan od postojećih tunela od Dabarskog do Fatničkog polja. Izabran je i nadzorni organ. HE će biti fleksibilna za sve količine vode.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R)

    Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?