Ponovo oštećen

Polomljen krst na molitvištu kod Lukavca: „Poruka Srbima da se ne vraćaju“

  • Izvor: SRNA
  • 18.03.2024. 13:22

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH (FBiH) Đorđe Radanović pozvao je nadležne organe Tuzlanskog kantona da otkriju počinioce skrnavljenja krsta na molitvištu u selu Gornja Brijesnica kod Lukavca u FBiH.

Radanović je istakao da lomljenje krsta, koji je oštećen drugi put u posljednje tri godine, pokazuje istrajnost tih ljudi da spriječe Srbe da izražavaju svoja vjerska osjećanja.

On je naveo da je ovaj incident prijavljen MUP-u Tuzlanskog kantona, ali da nema saznanja da je neko priveden, niti da su provedene radnje na utvrđivanju počionioca krivičnog djela izražavanje vjerske i nacionalne netrpeljivosti, za šta je propisana kazna od jedne do 10 godina zatvora, kao i zbog sprečavanja povratka.

Racije u Prijedoru i Kozarskoj Dubici otkrile 12 prekršaja

Racije u Prijedoru i Kozarskoj Dubici otkrile 12 prekršaja

Radanović je podsjetio da je u Gornjoj Brijesnici 1991. godine bilo 110 srpskih domaćinstava i da su sve kuće do temelja srušene i nikada obnovljene.

"Lomljenjem krstova šalje se poruka Srbima da ne treba da dolaze i obilaze svoje kuće i imanja", rekao je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Srni.

Radanović je podsjetio na događaj 14. januara, za Mali Božić, kada su Srbi posjetili groblje u Matićima, dok je nekoliko stotina okupljenih lovaca pokušalo da ih spriječi u toj namjeri, sa obrazloženjem da oni tu love divljač.

Šulić: Pred Vladom uskoro uredba o marži na osnovne životne namirnice

Šulić: Pred Vladom uskoro uredba o marži na osnovne životne namirnice

On je dodao da su, uprkos zahtjeva upućenog MUP-u da se zabrani ulazak lovaca u privatne posjede bez odobrenja, lovci nastavili da ulaze.

Radanović je podsjetio da je prošle godine u susjednom mjestu Tumare učinjeno više krivičnih dijela protiv života i imovine.

On je pozvao nadležne organe Tuzlanskog kantona da preduzmu sve radnje da se otkriju počinioci, ali je izrazio sumnju da će bilo ko odgovarati za ova krivična djela.

"U opštini Lukavac imamo loša iskustva, jer nikada niko nije procesuiran, niti je šta preduzeto nakon više napada na Srbe i njihovu imovinu. Do sada smo imali negativna iskustva i zbog toga sam skeptičan da će bilo šta biti preduzeto", istakao je Radanović.

Krst na molitvištu u selu Gornja Brijesnica, koje pripada Lukavcu u FBiH, za vikend je oštećen drugi put u posljednje tri godine. 

Pratite nas i putem Vibera