Поново оштећен

Поломљен крст на молитвишту код Лукавца: „Порука Србима да се не враћају“

  • Извор: СРНА
  • 18.03.2024. 13:22

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ (ФБиХ) Ђорђе Радановић позвао је надлежне органе Тузланског кантона да открију починиоце скрнављења крста на молитвишту у селу Горња Бријесница код Лукавца у ФБиХ.

Радановић је истакао да ломљење крста, који је оштећен други пут у посљедње три године, показује истрајност тих људи да спријече Србе да изражавају своја вјерска осјећања.

Он је навео да је овај инцидент пријављен МУП-у Тузланског кантона, али да нема сазнања да је неко приведен, нити да су проведене радње на утврђивању почиониоца кривичног дјела изражавање вјерске и националне нетрпељивости, за шта је прописана казна од једне до 10 година затвора, као и због спречавања повратка.

Рације у Приједору и Козарској Дубици откриле 12 прекршаја

Рације у Приједору и Козарској Дубици откриле 12 прекршаја

Радановић је подсјетио да је у Горњој Бријесници 1991. године било 110 српских домаћинстава и да су све куће до темеља срушене и никада обновљене.

"Ломљењем крстова шаље се порука Србима да не треба да долазе и обилазе своје куће и имања", рекао је предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Срни.

Радановић је подсјетио на догађај 14. јануара, за Мали Божић, када су Срби посјетили гробље у Матићима, док је неколико стотина окупљених ловаца покушало да их спријечи у тој намјери, са образложењем да они ту лове дивљач.

Шулић: Пред Владом ускоро уредба о маржи на основне животне намирнице

Шулић: Пред Владом ускоро уредба о маржи на основне животне намирнице

Он је додао да су, упркос захтјева упућеног МУП-у да се забрани улазак ловаца у приватне посједе без одобрења, ловци наставили да улазе.

Радановић је подсјетио да је прошле године у сусједном мјесту Тумаре учињено више кривичних дијела против живота и имовине.

Он је позвао надлежне органе Тузланског кантона да предузму све радње да се открију починиоци, али је изразио сумњу да ће било ко одговарати за ова кривична дјела.

"У општини Лукавац имамо лоша искуства, јер никада нико није процесуиран, нити је шта предузето након више напада на Србе и њихову имовину. До сада смо имали негативна искуства и због тога сам скептичан да ће било шта бити предузето", истакао је Радановић.

Крст на молитвишту у селу Горња Бријесница, које припада Лукавцу у ФБиХ, за викенд је оштећен други пут у посљедње три године. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.