Zvornik

Pomoć grada u borbi za potomstvo: Podrška parovima za postupak vantjelesne oplodnje

  • Izvor: ATV
  • 22.10.2023. 19:29

25 beba dosad je rođeno postupkom vantjelesne oplodnje koju je pomagala zvornička Gradska uprava. Motiv je to i poruka ostalim roditeljima koji imaju taj problem da počnu na vrijeme i da znaju da je tu za njih uvijek neko na čiju podršku i pomoć mogu da računaju.

Ove godine potpisani su ugovori sa četiri bračna para.

„Imamo odličnu saradnju sa našim Udruženjem „Beba 1“, sa kojima intenzivno sarađujemo. To su ljudi koji kroz brojna organizovanja prikupe značajna sredstva i upravo su tako omogućili velikom broju porodica da dođu do vantjelesne oplodnje, a grad Zvornik je do sada finansirao 59 procedura", kaže Bojan Ivanović, gradonačelnik Zvornika.

Trinaest godina postoji i Udruženje „Beba 1“. Zvornik je grad koji je među prvima pokrenuo aktivnosti sufinansiranja vještačke oplodnje. Nikolina Oro i sama je prošla kroz proces vantjelesne oplodnje. Postupak sufinansiranja procesa joj je neprocjenjiva pomoć.

„Imati dijete je najveći blagoslov koji neko može da dostigne u životu, a zamislite kad prođete sve neuspjele pokušaje, sve terapije i sva liječenja i više nemate novca, odakle i gdje i onda se tu neko javi ko želi da vam pomogne. Mislim da to što radi Gradska uprava Zvornika i druge u Srpskom je vrijedno svake pohvale, kaže Nikolina Oro iz Udruženja "Beba 1", Zvornik.

Pravilinik za dobijanje sredstava je maksimalno prilagođen parovima. 5.000 KM se izdvaja po bračnom paru, a iz budžeta se godišnje za te namjene planira između 25.000 i 35.000 KM.

Pratite nas i putem Vibera