Muslimani slave Kurban-bajram

Porodica na okupu najveće bogastvo

  • 21.08.2018. 19:40

Muslimani slave prvi dan Bajrama. Svečano je jutros bilo u Banjaluci, posebno u Ferhat-pašinoj džamiji, odakle je svim Muslimanima praznik čestitao muftija banjalučki Osman efendija Kozlić.

"Muslimani imaju dva bajrama, svije radosti. Ovo je Kurban-bajram u kojem se, naravno, radujemo što prinosimo žrtvu i pomažemo onima kojima je pomoć potrebna. S obzirom da kurban, kada prevedemo to na naš jezik, naše jezike, znači približavanje Bogu, moja današnja poruka je bila: približimo se jedni drugima, tako ćemo se približiti Bogu," rekao je Osman efendija Kozlić.

Dobro raspoloženje i bogata trpeza dočekali su nas i u domu porodice Džerahović. Domaćice su se potrudile da za svakoga bude ponešto. Burek, bamija, jagnjetina, baklava, samo su neke od tradicionalnih đakonija na stolu. Starijima srce puno. Okupili su se djeca, unučad i prijatelji. Darovi se dijele, a pričaju, porodica na okupu za njih je najveće bogatstvo.

“Sakupimo se, i unučad, došla i kćerka, ima još jedna. Sakupimo se svi da budemo zajedno. I komšije i svi redom. Slavi se,” kaže Ferila Litirić.

“Kurbani se dijele i dijele se i za mrtve i za žive. Kada zakolju Kurban onda ga dijele po komšiluku, koliko ga ima, toliko da zapadne i to se blagoslovi,” rekla je Vasvija Džerahović.

Muslimanski vjernici su proslavili Kurban–bajram i u ostalim gradovima širom Bosne i Hercegovine. Kažu, ovo je praznik tokom kojeg se svima pruži ruka pomoći. Slavilo se i u najvećim gradovima regije, Beogradu i Zagrebu, ali i u svijetu, gdje su molitve vjernika bile usmjerene na mir i slogu.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

  • 16:10 Naša Srpska (R)

    ''Svakog ponedjeljka u 18 časova i 20 minuta u emisiji 'Naša Srpska' pogledajte aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)