Muslimani slave Kurban-bajram

Porodica na okupu najveće bogastvo

  • 21.08.2018. 19:40

Muslimani slave prvi dan Bajrama. Svečano je jutros bilo u Banjaluci, posebno u Ferhat-pašinoj džamiji, odakle je svim Muslimanima praznik čestitao muftija banjalučki Osman efendija Kozlić.

"Muslimani imaju dva bajrama, svije radosti. Ovo je Kurban-bajram u kojem se, naravno, radujemo što prinosimo žrtvu i pomažemo onima kojima je pomoć potrebna. S obzirom da kurban, kada prevedemo to na naš jezik, naše jezike, znači približavanje Bogu, moja današnja poruka je bila: približimo se jedni drugima, tako ćemo se približiti Bogu," rekao je Osman efendija Kozlić.

Dobro raspoloženje i bogata trpeza dočekali su nas i u domu porodice Džerahović. Domaćice su se potrudile da za svakoga bude ponešto. Burek, bamija, jagnjetina, baklava, samo su neke od tradicionalnih đakonija na stolu. Starijima srce puno. Okupili su se djeca, unučad i prijatelji. Darovi se dijele, a pričaju, porodica na okupu za njih je najveće bogatstvo.

“Sakupimo se, i unučad, došla i kćerka, ima još jedna. Sakupimo se svi da budemo zajedno. I komšije i svi redom. Slavi se,” kaže Ferila Litirić.

“Kurbani se dijele i dijele se i za mrtve i za žive. Kada zakolju Kurban onda ga dijele po komšiluku, koliko ga ima, toliko da zapadne i to se blagoslovi,” rekla je Vasvija Džerahović.

Muslimanski vjernici su proslavili Kurban–bajram i u ostalim gradovima širom Bosne i Hercegovine. Kažu, ovo je praznik tokom kojeg se svima pruži ruka pomoći. Slavilo se i u najvećim gradovima regije, Beogradu i Zagrebu, ali i u svijetu, gdje su molitve vjernika bile usmjerene na mir i slogu.

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.