Humanost

Pripadnici PU Doboj darovali krv uoči slave MUP-a

  • Izvor: ATV
  • 15.11.2023. 09:13

Pripadnici policijske uprave Doboj i ove godine uoči slave Ministarstva unutrašnjih poslova pokazali su humanost.

Desetine polcijaca iz svih službi stiglo je na dobojsku transfuziju. Željko je došao iz Broda.   Prvi put krv je dao 1989. u vojsci i od tada ne propušta prilike da daruje dragocjenu tečnost.  

"Kad se kaže u vojsci, misli se daje se krv zato što se dobije dvije dana slobodno, pa da se ide kući. Međutim, nije razlog bio taj, razlog je bio pomoć ljudima u davanju krvi, a imali smo jednog dobrog poručnika koji nam je to objasnio zašto je značajno davati krv drugima, a zašto nama samima, kad dajemo tako da od tad dajem. Dao sam jedno 33 puta“, rekao je Željko Šajinović iz Policijske stanice Brod.

Dio je akcija ali i pojedinačno daje krv, priča Željko. Njegov kolega Marko za sada to radi dvaput godišnje u sklopu polcijskih aktivnosti. 

"Ovo mi je već sedmi put kako dajem krv, i uvijek ću biti tu na raspoaganju. Prvi put sam dao krv na polcijskoj akademiji kao kadet polcijske akademije. To je bilo 2019. godine i evo od tog dana do danas sedam puta sam dao krv“, kaže Marko Ilić iz Policijske stanice Doboj 1.

Rame uz rame s kolegama stala je i Bojana. I to peti put.  Ništa nije bolno, a tremu je odavno razbila. 

"Treme nema. Prvi put na Polcijskoj akademiji kad smo išli tad je malo bilo treme ali samim tim kad znam da darujem krv koja će spasiti život - nema treme. Tu je pregled koji je dobar za nas, pregeldamo se i sve i to darivanje krvi traje kratko nekih pet minuta i to je to“, kaže Bojana Đukić iz Policijske stanice Derventa.

Polcajci iz Doboja, Broda, Dervente pokazali su himanost. Tokom tri novembarska dana njih 40 darovaće krv. 

"Moram napomenuti da je u toku ove godine ovo treća akcija koja je organozovana od strane Ministarstva tako da smo mi u sakom slučaju tu da se odazovemo na pozive prilikom popunjavanja rezervi transfuzije. Prva akcija je bila povodom dana Policije, u aprilu mjesecu ove godine smo imali i jednu u julu povod za to je bio da se popune rezerve obzirom da je ljetni period u tom pogledu najkritičniji“, kaže inspektor u Sektoru policije Policijske uprave Doboj Goran Slavuljica.

Ljeto i brojne saobraćajne nesreće odnose najviše doza. To nije jedini razlog povećane potrošnje, kažu na transfuziji. 

"Dosta produkata krvi ode, recimo, na odjeljenje ortopedije, ode za liječenje hematoloških bolesnika koji primaju terapiju citostaticima pa onda citostatici uništavaju maligne i druge ćelije koje se brzo dijele kao što su ćelije krvi i onda njima trebaju transfuzije eritrocita, transfuzije trombocita“, kaže doktor Božidar Slavujević iz Službe za transfuziju. 

Zato im je svaki davalac važan. Najviše ih je tokom proljeća i jeseni kada su akcije brojnije. Ova polcijska trebalo bi da popravi stanje zaliha, jer je blagi deficit A i 0 negativne krvne grupe. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: