Хуманост

Припадници ПУ Добој даровали крв уочи славе МУП-а

  • Извор: АТВ
  • 15.11.2023. 09:13

Припадници полицијске управе Добој и ове године уочи славе Министарства унутрашњих послова показали су хуманост.

Десетине полцијаца из свих служби стигло је на добојску трансфузију. Жељко је дошао из Брода.   Први пут крв је дао 1989. у војсци и од тада не пропушта прилике да дарује драгоцјену течност.  

"Кад се каже у војсци, мисли се даје се крв зато што се добије двије дана слободно, па да се иде кући. Међутим, није разлог био тај, разлог је био помоћ људима у давању крви, а имали смо једног доброг поручника који нам је то објаснио зашто је значајно давати крв другима, а зашто нама самима, кад дајемо тако да од тад дајем. Дао сам једно 33 пута“, рекао је Жељко Шајиновић из Полицијске станице Брод.

Дио је акција али и појединачно даје крв, прича Жељко. Његов колега Марко за сада то ради двапут годишње у склопу полцијских активности. 

"Ово ми је већ седми пут како дајем крв, и увијек ћу бити ту на распоагању. Први пут сам дао крв на полцијској академији као кадет полцијске академије. То је било 2019. године и ево од тог дана до данас седам пута сам дао крв“, каже Марко Илић из Полицијске станице Добој 1.

Раме уз раме с колегама стала је и Бојана. И то пети пут.  Ништа није болно, а трему је одавно разбила. 

"Треме нема. Први пут на Полцијској академији кад смо ишли тад је мало било треме али самим тим кад знам да дарујем крв која ће спасити живот - нема треме. Ту је преглед који је добар за нас, прегелдамо се и све и то даривање крви траје кратко неких пет минута и то је то“, каже Бојана Ђукић из Полицијске станице Дервента.

Полцајци из Добоја, Брода, Дервенте показали су химаност. Током три новембарска дана њих 40 дароваће крв. 

"Морам напоменути да је у току ове године ово трећа акција која је органозована од стране Министарства тако да смо ми у саком случају ту да се одазовемо на позиве приликом попуњавања резерви трансфузије. Прва акција је била поводом дана Полиције, у априлу мјесецу ове године смо имали и једну у јулу повод за то је био да се попуне резерве обзиром да је љетни период у том погледу најкритичнији“, каже инспектор у Сектору полиције Полицијске управе Добој Горан Славуљица.

Љето и бројне саобраћајне несреће односе највише доза. То није једини разлог повећане потрошње, кажу на трансфузији. 

"Доста продуката крви оде, рецимо, на одјељење ортопедије, оде за лијечење хематолошких болесника који примају терапију цитостатицима па онда цитостатици уништавају малигне и друге ћелије које се брзо дијеле као што су ћелије крви и онда њима требају трансфузије еритроцита, трансфузије тромбоцита“, каже доктор Божидар Славујевић из Службе за трансфузију. 

Зато им је сваки давалац важан. Највише их је током прољећа и јесени када су акције бројније. Ова полцијска требало би да поправи стање залиха, јер је благи дефицит А и 0 негативне крвне групе. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина