Saopštenje

Program za djecu u godini pred polazak u školu realizuje se u 122 vaspitno-obrazovne ustanove

  • Izvor: ATV
  • 05.03.2024. 09:39

U 122 vaspitno-obrazovne ustanove širom Republike Srpske počela je realizacija Programa za djecu u godini pred polazak u školu, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture.

Program će trajati do 31. maja, a u koji je uključeno 3.517 djece koja nisu pohađala predškolske ustanove ili nisu bila obuhvaćena nekim oblikom predškolskog vaspitanja i obrazovanja. 

"To značajno doprinosi povećanju obuhvata djece u Republici Srpskoj institucionalnim predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, a istim su obuhvaćena sva prijavljena djeca, koja do septembra stiču  uslove za polazak u prvi razred osnovne škole“, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Pronađen ferari ukraden prije skoro tri decenije

Pronađen ferari ukraden prije skoro tri decenije

Kako su dodali ove godine program će se realizovati u 37 predškolskih ustanova, u 81 osnovnoj školi i u četiri škole za djecu sa smetnjama u razvoju i biće obuhvaćeno dodatno 33 odsto djece koja prije polaska u  školu nisu pohađala programe predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

"Vlada Republike Srpske je obezbijedila oko 530 hiljada KM za realizaciju ovog programa, a kao i prethodnih godina i ove godine će za realizaciju programa biti angažovani diplomirani vaspitači predškolske djece koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih lica JU Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske. U mjestima u kojima nema nezaposlenih vaspitača biće angažovani profesori razredne nastave ili diplomirani pedagozi. Kroz ovaj program do sada je od 2011. godine do 2024. godine prošlo 49.369 djece, a Vlada Republike Srpske je za realizaciju istog izdvojila sredstva u iznosu od 4.067.624,5 KM“, dodaju u saopštenju.

Danas Sveti apostol Timotej - zaštitnik razumnih

Danas Sveti apostol Timotej - zaštitnik razumnih

Prema riječima resornog ministra Željke Stojičić ovaj program je značajan za svu djecu koja prije polaska u školu nisu pohađala predškolske ustanove ili druge oblike predškolskog programa jer će sada dobiti priliku da se kroz tromjesečni program dodatno pripreme za polazak u prvi razred osnovne škole. 

"Djeca će kroz tromjesečni program steći dodatna znanja koja će nadograđivati u školi, osposobiće se za samostalan i kreativan rad, dodatno će razviti osjećaj odgovornosti i međusobne tolerancije i naučiće pravila ponašanja u grupi. Trenutno 45 odsto djece, uzrasta od pet godina do polaska u školu,  pohađa predškolske ustanove, a kroz ovaj Program dodatno će biti uključeno 33 odsto djece i to u konačnom znači da je 78 odsto djece obuhvaćeno predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem u Republici Srpskoj u godini prije polaska u školu. Mi ćemo i narednih godina nastaviti sa promocijom Programa u godini pred polazak u školi i vjerujemo da će roditelji prepoznati značaj predškolskog vaspitanja i obrazovanja i da će u većoj mjeri iskoristiti mogućnost i prijavljivati djecu za ovaj Program. Važno je da svi zajedno doprinesemo povećanju svijesti o tome da je svako znanje stečeno prije polaska u osnovnu školu značajno za cjeloživotni razvoj djece i bolji uspjeh učenika u toku formalnog obrazovanja“, rekla je Stojičić.

Pratite nas i putem Vibera

  • 08:00 Еmisija: Agrar

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 10:30 Lovački saveti (R)

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.