Саопштење

Програм за дјецу у години пред полазак у школу реализује се у 122 васпитно-образовне установе

  • Извор: АТВ
  • 05.03.2024. 09:39

У 122 васпитно-образовне установе широм Републике Српске почела је реализација Програма за дјецу у години пред полазак у школу, саопштено је из Министарства просвјете и културе.

Програм ће трајати до 31. маја, а у који је укључено 3.517 дјеце која нису похађала предшколске установе или нису била обухваћена неким обликом предшколског васпитања и образовања. 

"To значајно доприноси повећању обухвата дјеце у Републици Српској институционалним предшколским васпитањем и образовањем, а истим су обухваћена сва пријављена дјеца, која до септембра стичу  услове за полазак у први разред основне школе“, наведено је у саопштењу Министарства.

Пронађен ферари украден прије скоро три деценије

Пронађен ферари украден прије скоро три деценије

Како су додали ове године програм ће се реализовати у 37 предшколских установа, у 81 основној школи и у четири школе за дјецу са сметњама у развоју и биће обухваћено додатно 33 одсто дјеце која прије поласка у  школу нису похађала програме предшколског васпитања и образовања.

"Влада Републике Српске је обезбиједила око 530 хиљада КМ за реализацију овог програма, а као и претходних година и ове године ће за реализацију програма бити ангажовани дипломирани васпитачи предшколске дјеце који се налазе на евиденцији незапослених лица ЈУ Завода за запошљавање Републике Српске. У мјестима у којима нема незапослених васпитача биће ангажовани професори разредне наставе или дипломирани педагози. Кроз овај програм до сада је oд 2011. године до 2024. године прошло 49.369 дјеце, a Влада Републике Српске je за реализацију истог издвојила средства у износу од 4.067.624,5 КМ“, додају у саопштењу.

Данас Свети апостол Тимотеј - заштитник разумних

Данас Свети апостол Тимотеј - заштитник разумних

Према ријечима ресорног министра Жељке Стојичић овај програм је значајан за сву дјецу која прије поласка у школу нису похађала предшколске установе или друге облике предшколског програма јер ће сада добити прилику да се кроз тромјесечни програм додатно припреме за полазак у први разред основне школе. 

"Дјеца ће кроз тромјесечни програм стећи додатна знања која ће надограђивати у школи, оспособиће се за самосталан и креативан рад, додатно ће развити осјећај одговорности и међусобне толеранције и научиће правила понашања у групи. Тренутно 45 одсто дјеце, узраста од пет година до поласка у школу,  похађа предшколске установе, а кроз овај Програм додатно ће бити укључено 33 одсто дјеце и то у коначном значи да је 78 одсто дјеце обухваћено предшколским васпитањем и образовањем у Републици Српској у години прије поласка у школу. Ми ћемо и наредних година наставити са промоцијом Програма у години пред полазак у школи и вјерујемо да ће родитељи препознати значај предшколског васпитања и образовања и да ће у већој мјери искористити могућност и пријављивати дјецу за овај Програм. Важно је да сви заједно допринесемо повећању свијести о томе да је свако знање стечено прије поласка у основну школу значајно за цјеложивотни развој дјеце и бољи успјех ученика у току формалног образовања“, рекла је Стојичић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.