Institut za javno zdravstvo

Protiv HPV-a do sada 2.000 vakcinisanih u Srpskoj

  • Izvor: SRNA
  • 30.10.2023. 16:18

U Republici Srpskoj je u proteklih sedam mjeseci oko 2.000 lica primilo vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV), od kojih su jedna četvrtina muškarci, rekla je danas pomoćnik direktora Instituta za javno zdravstvo Jela Aćimović.

Ona je rekla novinarima u Banjaluci, uoči edukacije o značaju vakcinacije protiv HPV-a, da je ova vakcina trenutno jedna od najbitnijih u kalendaru obaveznih imajući u vidu da taj virus izaziva karcinome, prije svega karcinom grlića materice.

Aćimovićeva je dodala da je ovo prevencija koja u budućnosti može da spasi život djeci koja se sad vakcinišu.

Načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vesna Еćim Zlojutro rekla je da u Srpskoj na 100.000 stanovnika od karcinoma grlića materice oboli 21 žena, što je, kako kaže, veliki broj ako se uzme u obzir preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) da to bude četiri do pet žena na 100.000 stanovnika.

Izazvao haos u saobraćaju pa sproveden na psihijatriju

Izazvao haos u saobraćaju pa sproveden na psihijatriju

Zlojutrova je navela da u Srpskoj od karcinoma grlića materice najčešće obolijevaju žene od 35 do 45 godina.

Ona je istakla da je prevencija najvažnija, a da Republika Srpska u ovom trenutku ima vakcinu koja je nabolji izbor za sprečavanje bolesti izazvanih HPV-om.

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine Vladimir Petrović rekao je da je Srbija u vrhu evropske liste po stopi obolijevanja i umiranja od karcinoma grlića materice i da su takvi alarmantni podaci bili razlog za uvođenje HPV vakcine kao obavezne.

Imunolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu Miloš Marković rekao je da je vakcina protiv HPV-a, koja je prisutna u Еvropi od 2006. godine, jedna od najefikasnijih i najbezbjednijih, te da izaziva dobar i dugotrajan imuni odgovor.

Umro snimatelj RTS koji je doživio infarkt u programu uživo

Umro snimatelj RTS koji je doživio infarkt u programu uživo

"Vrlo efikasno štiti od najčešćih tipova HPV-a i to ne samo genitalnih, već i karcinoma usne duplje koji su češći kod muškaraca sa prilično lošom prognozom i visokom smrtnošću, što je još jedan razlog više zašto da se vakcinišu i dečaci", naveo je Marković.

Današnja edukacija je bila namijenjena ljekarima porodične medicine, epidemiolozima, ginekolozima i pedijatrima iz Republike Srpske, a organizovao je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli (R)

    '''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom' otkriće vam čari turizma i gastronomije širom Republike Srpske i odvešće vas na poznata, manje poznata, pa čak i sasvim nepoznata mjesta.