Od 1967.

Radio Republike Srpske proslavlja 57. rođendan

  • Izvor: RTRS
  • 02.02.2024. 09:19

Radio Republike Srpske obilježava 57. rođendan.

Ispisivanje istorije radija počelo je 2. februara 1967. godine, kada je počeo da radi tadašnji Radio Banjaluka.

Krajem 1993. godine, sa Srpskim radijom Pale, integrisan je u Srpsku radio-televiziju, a današnji Javni medijski servis Radio-televiziju Republike Srpske.

Opštinski radio, koji je prerastao u regionalni, u prvim godinama nakon osnivanja imao je veliko iskušenje Banjaluku je zadesio katastrofalni zemljotres 1969. godine, a Radio Banjaluka emitovao je više o 17.000 oglasa i obavještenja koji su građanima bili od značajne koristi u tim dešavanjima.

Program je emitovan iz kamp-prikolice, a pripreman u šatoru zbog toga što je zgrada, u kojoj je Radio bio smješten, bila oštećena.

U istoriju radija utkana je i zaostavština Srpskog radija iz Pala koji je osnovan u aprilu 1992. godine. Odbrambeno-otadžbinski rat donio je nova iskušenja i prestrojavanja, a nekoliko stotina emisija i izvještaja s prve linije odbrane Republike Srpske, dokaz su da su naši ratni reporteri obavili jedan od najkvalitetnijih i najkorisnijih poslova u istoriji Radija Republike Srpske.

Radio koji je mijenjao ime, od Radija Banjaluka do Srpskog Radija i Radija Republike Srpske, svjedočio je o teškim, ali i o radosnim trenucima u istoriji Srpske i njenog radija.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:45 ATV intervju: Mitropolit Tihon

    ''ATV intervju: Mitropolit Tihon

  • 21:00 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:45 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:20 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:35 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Priča o ozloglašenom narko bosu, jednom od najopasnijih i krvoločnijih mafijaša.

  • 23:35 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.