Ministarstvo odbrane Srbije

Raspisan konkurs za školovanje: Ko može biti pilot helikoptera?

  • Izvor: ATV
  • 11.03.2024. 19:18

Samo petoro najboljih mogu postati piloti helikoptera. Školovaće se na Vojnoj akademiji Ministarva odbrane Srbije. A prije toga, osim posebnih i opštih uslova, potrebno je da savladaju još nekoliko koraka.

Provjere znanja iz matematike, fizičke sposobnosti, psihološka i zdravstvena procjena samo su neki od njih. Mora biti uspješan i skok iz padobrana, preživljavanje na nekoliko dana, ali i selektivno letnje. Iz helikopterske jedinice MUP-a Srpske kažu, zainteresovani se mogu prijaviti lično ili putem pošte. A čeka ih sigurno puno adrenalina, izazova, ali i odricanja.

"Očekuje ih dosta izazova, odricanja, ko je zaintersovan neka skupljaju dokumente što prije. Letenje je interesantno, opasno, svako pronađe nešto korisno u tome. Sve je avantura i ovo je izazov za mladog čovjeka svako ko želi treba da pokuša", kaže Miroslav Malbašić, načelnik Helikopterske jedinice SAJ MUP-a Srpske.

Već tri kadeta iz Republike Srpske školuju se za pilote na Vojnoj akdemiji Ministarstva odbrane Srbije. Kroz nekoliko mjeseci već bi trebalo da imaju svoje prve letove  u Helikopterskoj jedinici MUP-a Srpske. Na konkurs se mogu prijaviti oba pola, a ista pravila važe za sve.

"Imamo već 3 kadeta djevojka. Prva godina ona ide po programu od pet godina, njih dvojica po 4. Tako da bi od oktobra trebalo da imamo dva nova pilota. Isti su uslovi za oba pola, čak dajem prednost djevojkama one su hrabrije", kaže Malbašić.

Zainteresovani sve detalje konkursa mogu pronaći na stranici MUP-a. Kada postanu dio Helikopterske jedinice obavljaće sve vrste transporta. 

Konkrus se zatvara kroz nekoliko dana, sve buduće pilote posao čeka unutar MUP-a, jedno je sigurno da će u helikopterskoj jedinici imati dobre i iskusne kolege. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.