Министарство одбране Србије

Расписан конкурс за школовање: Ко може бити пилот хеликоптера?

  • Извор: АТВ
  • 11.03.2024. 19:18

Само петоро најбољих могу постати пилоти хеликоптера. Школоваће се на Војној академији Министарва одбране Србије. А прије тога, осим посебних и општих услова, потребно је да савладају још неколико корака.

Провјере знања из математике, физичке способности, психолошка и здравствена процјена само су неки од њих. Мора бити успјешан и скок из падобрана, преживљавање на неколико дана, али и селективно летње. Из хеликоптерске јединице МУП-а Српске кажу, заинтересовани се могу пријавити лично или путем поште. А чека их сигурно пуно адреналина, изазова, али и одрицања.

"Очекује их доста изазова, одрицања, ко је заинтерсован нека скупљају документе што прије. Летење је интересантно, опасно, свако пронађе нешто корисно у томе. Све је авантура и ово је изазов за младог човјека свако ко жели треба да покуша", каже Мирослав Малбашић, начелник Хеликоптерске јединице САЈ МУП-а Српске.

Већ три кадета из Републике Српске школују се за пилоте на Војној акдемији Министарства одбране Србије. Кроз неколико мјесеци већ би требало да имају своје прве летове  у Хеликоптерској јединици МУП-а Српске. На конкурс се могу пријавити оба пола, а иста правила важе за све.

"Имамо већ 3 кадета дјевојка. Прва година она иде по програму од пет година, њих двојица по 4. Тако да би од октобра требало да имамо два нова пилота. Исти су услови за оба пола, чак дајем предност дјевојкама оне су храбрије", каже Малбашић.

Заинтересовани све детаље конкурса могу пронаћи на страници МУП-а. Када постану дио Хеликоптерске јединице обављаће све врсте транспорта. 

Конкрус се затвара кроз неколико дана, све будуће пилоте посао чека унутар МУП-а, једно је сигурно да ће у хеликоптерској јединици имати добре и искусне колеге. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!