Institut za javno zdravstvo

Rodić Vukmir za ATV: U Srpskoj 38 slučajeva morbila

  • Izvor: ATV
  • 10.04.2024. 08:20

Ukupan broj oboljelih od morbila u Republici Srpskoj je 38, rekla je za ATV jutro doc. dr Nina Rodić Vukmir, načelnik službe za epidemiologiju IJZ Republike Srpske.

Od tog broja, 24 je potvrđenih laboratorijskim testom, a ostali slučajevi su takođe slučajevi morbila koji su detektovani na osnovu kliničke slike i epidemiološke povezanosti sa drugim slučajevima. 

U Bijeljini je trenutno registrovano 17 slučajeva, u Banjaluci 16, a morbile su prijavljene i u nekoliko manjih opština kao što su Laktaši, Prnjavor, Kotor Varoš, Ugljevik i Mrkonjić Grad. 

„Uglavnom se radi o nevakcinisanoj populaciji , a najveći broj su djeca predškolskog uzrasta. Uvijek nam je najtužnije kada vidimo djecu koja su mlađa od godinu dana, odnosno, mlađa od onog uzrasta kada treba da se primi prva doza MRP vakcine. To znači da ta djeca do sad nisu ni mogla da budu zaštićena, ali ne bi trebalo da obole ukoliko su vakcinisana sva ona djeca koja su trebala biti. Međutim, pošto oni nisu, imamo obolijevanje beba koje nemaju nikakav imunitet jer imunitet koji su dobili od majke je već prošao. Najteže kliničke slike su kod najmlađih ali i kod najstarijih koji imaju neka hronična oboljenja“, rekla je Rodić Vukmir za ATV jutro.

Trenutno su četiri osobe hospitalizovane, a kliničke slike su, kako kaže Rodić Vukmir, išle u raznim pravcima. 

„Bilo je  i lakših formi ali i komplikacija u vidu upale pluća, na disajnom traktu kao i blažih neuroloških poremećaja. Najveća opasnost je da oni koji prebole morbile u narednim godinama, čak i do deset godina,  se može pojaviti sklerozirajući panencefalitis, odnosno, trajno oštećenje nerava i neurona u cijelom organizmu. Tada dolazi do centralnog nervnog sistema, to jeste, mozga“, istakla je ona.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    '''Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    ''Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti?Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?