Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS

Šeranić: I dalje unapređivati položaj gluvih i nagluvih osoba

  • Izvor: SRNA
  • 22.09.2022. 13:56

Ministru zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić danas je na svečanoj akademiji povodom 30 godina postojanja Saveza gluvih i nagluvih poručio da će nadležne republičke institucije nastaviti da unapređuju položaj ovih lica.

Šeranić, kome je uručeno priznanje Saveza, rekao je da su sa Savezom i drugim republičkim udruženjima koja zastupaju određene kategorije lica sa invaliditetom, uvijek imali partnerski odnos, nastojeći da dogovore različite vrste rješenja i modele pomoći.

On je naglasio da na ovom i svakom planu treba da postoji partnerski odnos vladinog i nevladinog sektora s ciljem realizacije zajedničkih interesa i ciljeva.

"Zdravstvo nije samo stvar samo resornog ministarstva, već i svih dijelova društva. To je, kada je riječ o gluvim i nagluvim licima, podržao i Fond zdravstvenog osiguranja /FZO/ u smislu određenih aktivnosti koje se prije svega odnose na nabavku kohlearnih implanta i finansiranje potrošnog materijala u vezi s tim", rekao je Šeranić novinarima u Banjaluci.

On je dodao da su kroz izmjene pravilnika FZO rađena određena poboljšanja u vezi sa dobijanjem medicinskih sredstava, poput proteza za invalide, kao i da je novi Zakon o zdravstvenom osiguranju predvidio određene izmjene radi unapređenja položaja lica koja koriste neke vrste tih sredstava.

Šeranić je naveo da su brojni spoljni faktori u posljednje dvije i po godine, poput pandemije virusa korona i ukrajinske krize, doveli do kašnjenja i usporavanja realizacije građevinskih projekata, među kojima je i izgradnja parking garaža kod Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci.

Predsjednik Saveza Dubravka Ostojić rekla je da u Srpskoj ima oko 1.000 gluvih koji se susreću sa različitim problemima, među kojima su nedovoljna zastupljenost u medijima i informisanost.

Ona je rekla da na tom planu mediji treba da imaju prevodioce znakovnog jezika, te je izrazila zadovoljstvo podrškom institucija kada je riječ o djeci koja imaju probleme sa sluhom ili govorom, a pohađaju školu.

"Srpska je prva koja je uvela inkluziju djece oštećenog sluha u redovnu nastavu", rekla je Ostojićeva.

Svečanoj akademiji u Banskom dvoru prisustvovali su ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić i drugi predstavnici institucija Srpske, kao i brojni članovi Saveza i gosti.

Savez gluvih i nagluvih je dobrovoljna, humanitarna i nevladina organizacija, koja, između ostalog, okuplja gluve, nagluve i druge osobe, naročito roditelje ili staratelje te djece. 

Tagovi:
  • 20:00 Lutrija RS, Loto

    Prenos izvlačenja dobitnih kombinacije igre na sreću Loto 7/39 Lutrije Republike Srpske.

  • 20:10 Mikrodržave: Malta, dokumentarni program

    '''Mikrodržave: Malta, dokumentarni program

  • 21:10 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 22:00 Serija: Ko te šiša (12+)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:30 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:45 Serija: Red Rok (12+)

    ''''Red Rok' je irska kriminalistička serija u režiji Petera MkKena koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rok u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.