Seizmolog

Šipka: Banjalučani su u strahu od zemljotresa

  • Izvor: ATV
  • 26.10.2023. 08:03

Seizmolog Vesna Šipka kaže u ATV Jutru da radom na terenu osjeti da su Banjalučani u strahu od zemljotresa.

"Rekla bih da su Banjalučani u strahu jer to često čujem na terenu kada radimo vježbe, prije svega u obrazovnim ustanovama. Pritom mislim na odrasle. Ne bih rekla da je svijest o potrebi sprovođenja mjera za smanjenje rizika da su adekvatne tom strahu. Strah sam po sebi ne znači ništa ako nećete činiti nešto da smanjite izloženost riziku", kaže stručnjak za planove zaštite i spasavanje u odsjeku za poslove Civilne zaštite Vesna Šipka.

Snažan zemljotres u Italiji

Snažan zemljotres u Italiji

Ona poručuje da kada se pogleda u istoriju, na ovom području imamo često jače zemljotrese iako od 1981. godine nismo imali značajnijih potresa.

Ona poručuje da nijedan grad, pa ni danas, ne može biti u potpunosti spreman i sam odgovoriti na razoran zemljotres kao onaj koji je pogodio Banjaluku 1969. godine.

Kako postupiti u slučaju zemljotresa

Kako postupiti u slučaju zemljotresa

"Odsjek za poslove Civilne zaštite nije nadležan. Propisi su iz 1981. godine nakon tri jaka zemljotresa u Jugoslaviji koji su za to vrijeme bili dobri. Oni su davno prevaziđeni. Sada su na snazi evropski kodovi za seizmičko projektovanje. Kod nas još uvijek nisu zaživjeli, tako da se nalazimo između starog i novog sistema smanjenja seizmičkog rizika", kaže Šipka i poručuje da se isplati preventiva jer je mnogo jeftinija nego obnova nakon zemljotresa.

Pratite nas i putem Vibera