Сеизмолог

Шипка: Бањалучани су у страху од земљотреса

  • Извор: АТВ
  • 26.10.2023. 08:03

Сеизмолог Весна Шипка каже у АТВ Јутру да радом на терену осјети да су Бањалучани у страху од земљотреса.

"Рекла бих да су Бањалучани у страху јер то често чујем на терену када радимо вјежбе, прије свега у образовним установама. Притом мислим на одрасле. Не бих рекла да је свијест о потреби спровођења мјера за смањење ризика да су адекватне том страху. Страх сам по себи не значи ништа ако нећете чинити нешто да смањите изложеност ризику", каже стручњак за планове заштите и спасавање у одсјеку за послове Цивилне заштите Весна Шипка.

Снажан земљотрес у Италији

Снажан земљотрес у Италији

Она поручује да када се погледа у историју, на овом подручју имамо често јаче земљотресе иако од 1981. године нисмо имали значајнијих потреса.

Она поручује да ниједан град, па ни данас, не може бити у потпуности спреман и сам одговорити на разоран земљотрес као онај који је погодио Бањалуку 1969. године.

Како поступити у случају земљотреса

Како поступити у случају земљотреса

"Одсјек за послове Цивилне заштите није надлежан. Прописи су из 1981. године након три јака земљотреса у Југославији који су за то вријеме били добри. Они су давно превазиђени. Сада су на снази европски кодови за сеизмичко пројектовање. Код нас још увијек нису заживјели, тако да се налазимо између старог и новог система смањења сеизмичког ризика", каже Шипка и поручује да се исплати превентива јер је много јефтинија него обнова након земљотреса.

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.