Radilo se na 322 lokacije

Sistemi odbrane od poplava u Srpskoj na neuporedivo višem nivou

  • Izvor: ATV
  • 10.04.2024. 19:19

U sanaciju postojećih i izgradnju novih objekata odbrane od poplava za deset godina uloženo je više od 250 miliona maraka. Radilo se na 322 lokacije u 43 lokalne zajednice. Samo na teritoriji Bijeljine uloženo je oko 57 miliona KM do sada.

Intenzivno se radi i na još dvije lokacije u Semberiji – na izgradnji Drinskog nasipa i sanaciji i rekonstrukciji glavnog obodnog kanala čija je prva faza vrijedna 30 miliona eura, a realizuje se na kompletnom slivu Save i Drine. 

"Od poplava koje smo imali 2014. i 2010. godine naročito, današnje stanje, objekat odbrane od poplava je na neuporedivo višem nivou i stepen zaštite odbrane od poplava je daleko iznad onog perioda kada smo imali te poplave. Tako da, u tom smislu, sigurnost građana je sigurno na jednom višem nivou", rekao je Miroslav Milovanović, direktor JU "Vode Srpske".

"Ova lokacija je možda najvažnija za Semberiju zato što rješavamo pitanje glavnog obodnog kanala. Ukupna dužina kanala je 7 i po kilometara. Sada radimo prvu fazu, dužine nekih 2 kilometra. Imamo jako dobrog izvođača, radovi napreduju jako dobro", rekao je Stefan Mitrović, direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske.

Nakon poplava 2014. godine uočeni su brojni nedostaci na glavnom obodnom kanalu zbog čega se intezivno započela njegova sanacija. Radovi na prvoj dionici biće završeni do kraja godine, kaže izvođač. 

"Izvođenjem i završetkom ovih radova koji su predviđeni, trebala  bi da se dobije stopostotna sigurnost da pri bilo kakvim velikim vodama ne može da se desi neka šteta. Inače je ova desna strana branjeno područje, ova lijeva strana nije branjeno područje. Tako da je u periodu velikih vodostaja i normalno plavljenje", rekao je Dragan Sarić, izvođač radova na projektu Gok.

Sanacija glavnog obodnog kanala na Savi u Crnjelovu veliki je regionalni projekat „Sava-Drina“ koji se finansira zajedno sa Svjetskom bankom. Učešće u njegovoj realizaciji imaju i Srbija i Crna Gora. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:15 Biznis klub (R)

    ''‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Imate riječ sa Milijanom Kos (R)

    'Imate riječ sa Milijanom Kos', emisija glavne i odgovorne urednice informativnog programa, daće priliku riječima da stignu do vas.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.