Радило се на 322 локације

Системи одбране од поплава у Српској на неупоредиво вишем нивоу

  • Извор: АТВ
  • 10.04.2024. 19:19

У санацију постојећих и изградњу нових објеката одбране од поплава за десет година уложено је више од 250 милиона марака. Радило се на 322 локације у 43 локалне заједнице. Само на територији Бијељине уложено је око 57 милиона КМ до сада.

Интензивно се ради и на још двије локације у Семберији – на изградњи Дринског насипа и санацији и реконструкцији главног ободног канала чија је прва фаза вриједна 30 милиона еура, а реализује се на комплетном сливу Саве и Дрине. 

"Од поплава које смо имали 2014. и 2010. године нарочито, данашње стање, објекат одбране од поплава је на неупоредиво вишем нивоу и степен заштите одбране од поплава је далеко изнад оног периода када смо имали те поплаве. Тако да, у том смислу, сигурност грађана је сигурно на једном вишем нивоу", рекао је Мирослав Миловановић, директор ЈУ "Воде Српске".

"Ова локација је можда најважнија за Семберију зато што рјешавамо питање главног ободног канала. Укупна дужина канала је 7 и по километара. Сада радимо прву фазу, дужине неких 2 километра. Имамо јако доброг извођача, радови напредују јако добро", рекао је Стефан Митровић, директор Јединице за координацију пољопривредних пројеката при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Српске.

Након поплава 2014. године уочени су бројни недостаци на главном ободном каналу због чега се интезивно започела његова санација. Радови на првој дионици биће завршени до краја године, каже извођач. 

"Извођењем и завршетком ових радова који су предвиђени, требала  би да се добије стопостотна сигурност да при било каквим великим водама не може да се деси нека штета. Иначе је ова десна страна брањено подручје, ова лијева страна није брањено подручје. Тако да је у периоду великих водостаја и нормално плављење", рекао је Драган Сарић, извођач радова на пројекту Гок.

Санација главног ободног канала на Сави у Црњелову велики је регионални пројекат „Сава-Дрина“ који се финансира заједно са Свјетском банком. Учешће у његовој реализацији имају и Србија и Црна Гора. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм