Zločin

Sjećanja na strahote Dobrovoljačke ne blijede

  • Izvor: ATV
  • 20.04.2024. 19:15

Slobodan Bojanić je bio jedan od vojnika u koloni koja se povlačila iz Sarajeva. Jasno se sjeća užasa Dobrovoljačke.

"Bio sam negde pred kraj kolone, tu ispod same komande, tu je kolona jednostavno stala. Ljudi su nas opkolili, istjerali napolje i povaljali po ulici i pucali./ Naravno, nadam se  da se taj slučaj više neće ponoviti i da zločinci, koji su odgovorni za taj slučaj, trebaju biti kažnjeni", rekao je Slobodan Bojanić, bivši pripadnik JNA.

Počast poginulim drugovima i saborcima, uz Slobodana, odao je i Zoran Marašević, vojnik iz Kragujevca. Bio je zarobljen. I danas mu je teško kad se sjeti zločina u Dobrovoljačkoj.

"Bili smo zarobljeni, napadnuti. Neka ružna sjećanja se dešavaju, vraćaju se Bio sam zarobljen 2. Maja, razmjenjen u koloni, u Fisu sam bio. Meni se čini 7 dana, ali nemojte mi vjerovati. Prošlo je neko vrijeme, pokušavam da brišem", rekao je Zoran Marašević, bivši pripadnik JNA.

U Sudu BiH 2022. godine počelo je, i dva puta odgađano suđenje Еjupu Ganiću članu ratnog Predsedništva BiH i još devetorici nekadašnjih muslimanskih vojnih i policijskih funkcionera.

"Ja više puta sam rekao i ponoviću, ne vjerujem da ću za mog života dočekati da neko od tih odgovornih za taj zločin, prvenstveno Еjup Ganić, da odgovara, a poslije i drugi. Kao što znamo, Jovo Divjak je umro, a da nije odgovarao za taj zločin", rekao je Željko Pantelić, oficir JNA i učesnik kolone u Dobrovoljačkoj ulici.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, najmanje 28 pripadnika JNA, koji su imali između 18 i 19 godina, ubijeni u Dobrovoljačkoj ulici 2. i 3. maja 1992. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: