Злочин

Сјећања на страхоте Добровољачке не блиједе

  • Извор: АТВ
  • 20.04.2024. 19:15

Слободан Бојанић је био један од војника у колони која се повлачила из Сарајева. Јасно се сјећа ужаса Добровољачке.

"Био сам негде пред крај колоне, ту испод саме команде, ту је колона једноставно стала. Људи су нас опколили, истјерали напоље и поваљали по улици и пуцали./ Наравно, надам се  да се тај случај више неће поновити и да злочинци, који су одговорни за тај случај, требају бити кажњени", рекао је Слободан Бојанић, бивши припадник ЈНА.

Почаст погинулим друговима и саборцима, уз Слободана, одао је и Зоран Марашевић, војник из Крагујевца. Био је заробљен. И данас му је тешко кад се сјети злочина у Добровољачкој.

"Били смо заробљени, нападнути. Нека ружна сјећања се дешавају, враћају се Био сам заробљен 2. Маја, размјењен у колони, у Фису сам био. Мени се чини 7 дана, али немојте ми вјеровати. Прошло је неко вријеме, покушавам да бришем", рекао је Зоран Марашевић, бивши припадник ЈНА.

У Суду БиХ 2022. године почело је, и два пута одгађано суђење Ејупу Ганићу члану ратног Председништва БиХ и још деветорици некадашњих муслиманских војних и полицијских функционера.

"Ја више пута сам рекао и поновићу, не вјерујем да ћу за мог живота дочекати да неко од тих одговорних за тај злочин, првенствено Ејуп Ганић, да одговара, а послије и други. Као што знамо, Јово Дивјак је умро, а да није одговарао за тај злочин", рекао је Жељко Пантелић, официр ЈНА и учесник колоне у Добровољачкој улици.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих, најмање 28 припадника ЈНА, који су имали између 18 и 19 година, убијени у Добровољачкој улици 2. и 3. маја 1992. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: