Cijena nikad viša

Skup kupus u Semberiji

  • Izvor: ATV
  • 30.09.2023. 19:23

Na poljima u Semberiji kupus se siječe i priprema za prodaju ili kiseljenje. Cijena nikad viša. Proizvođači kažu da nisu imali izbora - sve što im je trebalo za sjetvu je bilo skuplje.

"Cijena je negdje oko 50, 55 feninga po kilogramu. Međutim, na kvantašu, svjedoci smo da to ne ide na kilogram nego na džak. Е sad, vidim da otkupljivači su krenuli sa 50, a došli do 22,23 feninga. To je stvarno poražavajuće. Nema se računa. Inače, imamo problem sa radnom snagom, a i te dnevnice su otišle, nenormalno su velike", kaže Đorđe Vakčić, iz Male Obarske.

Džak kupusa prošle godine bio je od pet do pet i po maraka. Ove godine je, kažu, sve ispod šest premalo. Ima i onih koji će većinu uroda ukiseliti, popakovati u kese i tako poslati u prodaju. Po kojoj cijeni će u prodaju i koliko će tako uspjeti da zarade još ne znaju. 

"To je kiseli kupus, upakovan, vakumiran, upakovan na palete", ističe Nikola Stajić.

S obzirom na više cijene svježeg, a samim tim i kiselog kupusa, ove godine, sarma bi mogla biti papreno skupa. 

"Ovi mlađi, ja volim da kažem u šali, imaju gotovu hranu pa slabije će da motaju sarme. Slabije hoće da kisele nego kupe, a to nije ni blizu ovog kvaliteta. Tako da neka se ne sikiraju, mislim da će to na isto da izađe i uvijek se nađe novca za dobru sarmu", dodaje Vakčić.

Dobro je, kažu proizvođači, što na domaćem tržištu još uvijek nema uvoznog kupusa. Ali ih brine to što se domaći, za sada, slabo prodaje.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli (R)

    '''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom' otkriće vam čari turizma i gastronomije širom Republike Srpske i odvešće vas na poznata, manje poznata, pa čak i sasvim nepoznata mjesta.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina