ATV

SPC

Slavimo Aranđelovdan: Vrijeme danas određuje kakva će biti godina

  • Izvor: ATV
  • 21.11.2023. 06:43

Srpska pravoslavna crkva (SPC) proslaviće danas Sabor Svetog arhangela Mihaila – Aranđelovdan.

Sveti arhangel Mihailo je simbol borbe protiv zla i sila nebeska koja prihvata duše umrlih mjereći im dobra i zla djela.

Kada je bolje sijati grašak - u jesen ili na proljeće?

Kada je bolje sijati grašak - u jesen ili na proljeće?

Slika se na ikonama i freskama kao nebeski ratnik u vojničkoj opremi, sa mačem, kopljem i zlim duhom koji, okovan lancima, leži pod njegovim nogama.

Praznik, koji je u crkvenom kalendaru upisan crvenim slovom i uvijek se obilježava 21. novembra prema novom kalendaru, spomen je na jednog od anđela koji su se, prema predanju, sa vojskom svih anđela suprotstavili silama zla.

Aranđelovdan je jedna od najčešćih krsnih slava kod Srba.

U ovom gradu ne postoji nijedan znak

U ovom gradu ne postoji nijedan znak "stop", a smanjili su broj sudara

Slavi se u jesen, a po narodnom vjerovanju to je zato što kad su sveci dijelili uloge, Arhanđel Mihailo dobi jesenje i zimsko vrijeme. Govori se da u ovo vrijeme Arhanđel luta svijetom obučen u prosjaka da izgradi nevjernike i pomogne nevoljnicima.

Na Aranđelovdan treba širiti dobre misli, a jednu jedinu stvar koju ne smijete uraditi jeste da siromašne i nemoćne tjerate od sebe. To će anđeo, koji je stalno uz vjernike, kazniti.

Opasnost od bujica: RHMZ upozorava na jače padavine, ponegdje i snijeg

Opasnost od bujica: RHMZ upozorava na jače padavine, ponegdje i snijeg

Jedno narodno vjerovanje kaže da se prema vremenskim uslovima na ovaj dan može odrediti kakva će biti godina. Kaže se: kakvo je vrijeme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cijele zime i proljeća! Zato, ako ujutru bude vedro, čeka nas godina puna sunca, a ukoliko bude oblačno i tmurno, biće mnogo padavina, i godina bez mnogo sunčanih i lijepih dana. Čim ustanete, pogledajte u nebo, i saznaćete kakva godina je pred nama.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: