СПЦ

Славимо Аранђеловдан: Вријеме данас одређује каква ће бити година

  • Извор: АТВ
  • 21.11.2023. 06:43

Српска православна црква (СПЦ) прославиће данас Сабор Светог архангела Михаила – Аранђеловдан.

Свети архангел Михаило је симбол борбе против зла и сила небеска која прихвата душе умрлих мјерећи им добра и зла дјела.

Када је боље сијати грашак - у јесен или на прољеће?

Када је боље сијати грашак - у јесен или на прољеће?

Слика се на иконама и фрескама као небески ратник у војничкој опреми, са мачем, копљем и злим духом који, окован ланцима, лежи под његовим ногама.

Празник, који је у црквеном календару уписан црвеним словом и увијек се обиљежава 21. новембра према новом календару, спомен је на једног од анђела који су се, према предању, са војском свих анђела супротставили силама зла.

Аранђеловдан је једна од најчешћих крсних слава код Срба.

У овом граду не постоји ниједан знак

У овом граду не постоји ниједан знак "стоп", а смањили су број судара

Слави се у јесен, а по народном вјеровању то је зато што кад су свеци дијелили улоге, Арханђел Михаило доби јесење и зимско вријеме. Говори се да у ово вријеме Арханђел лута свијетом обучен у просјака да изгради невјернике и помогне невољницима.

На Аранђеловдан треба ширити добре мисли, а једну једину ствар коју не смијете урадити јесте да сиромашне и немоћне тјерате од себе. То ће анђео, који је стално уз вјернике, казнити.

Опасност од бујица: РХМЗ упозорава на јаче падавине, понегдје и снијег

Опасност од бујица: РХМЗ упозорава на јаче падавине, понегдје и снијег

Једно народно вјеровање каже да се према временским условима на овај дан може одредити каква ће бити година. Kаже се: какво је вријеме на Аранђеловдан, тако ће бити током цијеле зиме и прољећа! Зато, ако ујутру буде ведро, чека нас година пуна сунца, а уколико буде облачно и тмурно, биће много падавина, и година без много сунчаних и лијепих дана. Чим устанете, погледајте у небо, и сазнаћете каква година је пред нама.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм