Nataša Žugić za ATV

Srpska garantuje ispravnost najbitnijih medicinskih aparata

  • Izvor: ATV
  • 22.11.2023. 10:01

Republika Srpska će moći sama da garantuje ispravnost najbitnijih medicinskih aparata za utvrđivanje zdravstvenog stanja.

Na ovu temu u ATV jutru govorila je Nataša Žugić, v.d. direktora Republičkog zavoda za standardizaciju i metrologiju Republike Srpske.

"Nadležni smo za standardizaciju u Republici Srpskoj, za zakonsku metrologiju, kontrolu predmeta od dragocjenog metala i kontrolu prepakovanih proizvoda. Čim otvorimo oči dočeka nas mjerenje i standardizacija. Prilikom i projektovanja i izrade moraju se koristiti određeni standardi. Zavod je nadležan u oblasti standardizacije i promocije standardizacije. Imamo nekoliko baza podataka. Svaka država od Međunarodne organizacije za standardizaciju dobija jedinstvenu oznaku svojih standarda, BiH ima "Bas", a npr. bivša SFRJ je imala 'JUS'".  

Ona ističe da je Zavod nadležan za zakonsku metrologiju.

Sa kakvim nepoštovanjem je Federer govorio o Novaku:

Sa kakvim nepoštovanjem je Federer govorio o Novaku: "On nije ništa specijalno"

"Proglašavamo i provjeravamo da li određena mjerila koja se koriste u segmentu javnog interesa, da li su verifikovani u predviđenim periodima koje zakon predviđa. Sva mjerila, mjerni uređaji i slično, ako se koriste u segmentima javnog interesa, moraju biti verifikovani, odnosno da se provjeri njihova tačnosti i da se republičkim žigom ovjeri".

"U našem propisu pored medicinskih uređaja, imamo 25 vrsta mjernih sistema koji imaju obavezu da se periodično verifikuju. TO su prvenstveno komunalna mjerila. Kalorimetri, mjerači električne energije, vodomjeri i o tome brinu korisnici tih uređaja, odnosno preduzeća. Oblasti u kojima se mjerila koriste kao javna mjerila i onda se proglašavaju javnog metrologijom su oblasti zaštite potrošača ili transakcija, oblasti zaštite zdravlja, zaštite životne sredine, taksimetri... Zavod nije imao kapacitete da uvede ta mjerila u metrologiju. U pitanju je 10 vrlo specifičnih medicinskih sredsta za funkciju mjerenja i bilo je potrebno prvo izvršiti analizu i mogućnost da se u Srpskoj vrši njihova verifikacija. Da bi se provjerila tačnost mjerila mora se uporediti sa odgovarajućim etalonom. Еtaloni su jako skupi i specifični i moraju imati etaoniranje u nizu. Ta provjera se vrši u određenim okolnostima, pod određenim pravilima. Mi smo zadnje dvije godine vršili analizu potreba, a onda je Ministarstvo zdravlja dostavilo Zavodu eksplicitan zahtjev da tih 10 mjerila se uvede u zakonsku metrologiju".

Snijeg na Kupresu iznenadio vozače

Snijeg na Kupresu iznenadio vozače

U pitanju je anesteziološka mašina, respirator, infuzomat, perfuzor, ultrazvučni terapeutski ultrazvuk, ЕKG, defibrilator, dijalizni aparat, inkubator i pacijent monitor.

"Tih 10 medicinskih sredstava su uvedeni u zakonsku metrologiju i u Srbiji. MI smo bili obavezni izvršiti analizu okruženja, obavili smo niz razgovora i konsultacija sa Institutom za metrologiju koji je to prije 10 godina uveo u zakonsku metrologiju ali je su do sada bila primjenjivana u FBiH".

Zašto u Srpskoj toga do sada nije bilo Žugić govori da je Zavod mali i ima skroman budžet zbog čega nisu bili u mogućnosti da nabave veliki broj etalona koji se moraju i održavati.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: