Običaji

Štraparijada u Ljubačevu ”oživjela” stare vještine

  • Izvor: ATV
  • 10.03.2024. 14:39

Stare vještine nekada neophodne za život, a sada pomalo zaboravljene, “oživjele” su na platou sela Ljubačevo nedaleko od Banjaluke kroz manifestaciju “Štraparijada” na kojoj su najuspješniji bili konji Gorana Delića iz Javorana i Draženka Velimirovića iz Krmina.

Par njihovih konja je najbrže izvukao kladu, teško oko tonu, na stazi dugoj stotinu metara.

Na “Štraparijadi” se okupio veliko broj mještana Ljubačeva, prijatelja, rođaka, kumova koj su posmatrali nadmetanje. Kako kažu, ovo je prilika da se svi prisjetimo kako su naši preci živjeli i uvijek bili u skladu sa prirodom, koristeći konje, ne samo kao sredstvo rada, već i kao pouzdane saputnike.

Jedan od organizatora Štraparijade i član Savjeta Mjesne zajednice Ljubačevi Radenko Vujasin, rekao je da je ovo druga manifestacija po redu i nada se da će postati tradicija. Istakao je da su zadovoljni ovogodišnjim odzivom učesnika.

”Glavni organizator je Boro Еrak, a ove godine imali smo devet učesnika sa po dva konja. Cilj svega je, prije svega druženje, ali i razvijanje takmičarskog duha kod mladih, koji su od svojim očeva i đedova učili i slušali o radu s konjima. Ovakve manifestacije su prilika da se ljudi, u ova teška vremena, malo druže i razmijene koju riječ”, rekao je Vujasin.

Mještanin Ljubačeva Momir Đurđević rekao je da Štraparijada za njih predstavlja jedinstven događaj koji ima za cilj promociju seoskog turizma i običaja, kao i svojevrsno putovanje kroz vrijeme, koje oživljava stare  vještine vučenja trupaca konjima.

”Manifestacija je prilika da se posjetioci upoznaju sa tradicionalnim načinom života na selu i rada sa konjima, kao i sa bogatstvom ruralne kulture i običaja”, rekao je Đurđević.

Učesnik Štraparijade Milanko Đurđević naveo je da je njegova ljubav prema konjima velika, zbog čega i učestvuje u ovom događaju.

”Odrastao sam uz konje i moj đed i otac su držali konje i radili sa njima pa su tako i meni, od malih nogu, usadili tu ljubav i poštovanje ove plemenite vrste životinja”, rekao je Milanko, navodeći da je za ovaj “sport” potrebna dobra volja i snaga.

Štraparijada je, kaže Đurđević, mnogo više od takmičenja, to je slavlje života, zajedništva i neprocjenjive kulturne baštine.

Organizatori se trude da Štraparijada preraste u tradiciju koja će okupljati sve više posjetilaca i učesnika kako naši običaji ne bi ostali u sjenci prošlosti. Smatraju da ovakve manifestacije imaju važnu ulogu u promociji seoskog turizma, jer omogućavaju posjetiocima da dožive autentično iskustvo i da se na trenutak vrate u prošlost, uživajući u prirodi i druženju sa konjima.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.