Обичаји

Штрапаријада у Љубачеву ”оживјела” старе вјештине

  • Извор: АТВ
  • 10.03.2024. 14:39

Старе вјештине некада неопходне за живот, а сада помало заборављене, “оживјеле” су на платоу села Љубачево недалеко од Бањалуке кроз манифестацију “Штрапаријада” на којој су најуспјешнији били коњи Горана Делића из Јаворана и Драженка Велимировића из Крмина.

Пар њихових коња је најбрже извукао кладу, тешко око тону, на стази дугој стотину метара.

На “Штрапаријади” се окупио велико број мјештана Љубачева, пријатеља, рођака, кумова кој су посматрали надметање. Како кажу, ово је прилика да се сви присјетимо како су наши преци живјели и увијек били у складу са природом, користећи коње, не само као средство рада, већ и као поуздане сапутнике.

Један од организатора Штрапаријаде и члан Савјета Мјесне заједнице Љубачеви Раденко Вујасин, рекао је да је ово друга манифестација по реду и нада се да ће постати традиција. Истакао је да су задовољни овогодишњим одзивом учесника.

”Главни организатор је Боро Ерак, а ове године имали смо девет учесника са по два коња. Циљ свега је, прије свега дружење, али и развијање такмичарског духа код младих, који су од својим очева и ђедова учили и слушали о раду с коњима. Овакве манифестације су прилика да се људи, у ова тешка времена, мало друже и размијене коју ријеч”, рекао је Вујасин.

Мјештанин Љубачева Момир Ђурђевић рекао је да Штрапаријада за њих представља јединствен догађај који има за циљ промоцију сеоског туризма и обичаја, као и својеврсно путовање кроз вријеме, које оживљава старе  вјештинe вучења трупаца коњима.

”Манифестација је прилика да се посјетиоци упознају са традиционалним начином живота на селу и рада са коњима, као и са богатством руралне културе и обичаја”, рекао је Ђурђевић.

Учесник Штрапаријаде Миланко Ђурђевић навео је да је његова љубав према коњима велика, због чега и учествује у овом догађају.

”Одрастао сам уз коње и мој ђед и отац су држали коње и радили са њима па су тако и мени, од малих ногу, усадили ту љубав и поштовање ове племените врсте животиња”, рекао је Миланко, наводећи да је за овај “спорт” потребна добра воља и снага.

Штрапаријада је, каже Ђурђевић, много више од такмичења, то је славље живота, заједништва и непроцјењиве културне баштине.

Организатори се труде да Штрапаријада прерасте у традицију која ће окупљати све више посјетилаца и учесника како наши обичаји не би остали у сјенци прошлости. Сматрају да овакве манифестације имају важну улогу у промоцији сеоског туризма, јер омогућавају посјетиоцима да доживе аутентично искуство и да се на тренутак врате у прошлост, уживајући у природи и дружењу са коњима.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)