Portparol MUP-a pojasnio

Sve o pirotehnici: Ko smije da koristi vatromet i kakve su kazne

  • Izvor: ATV
  • 12.12.2023. 11:19

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske svake godine sprovode niz preventivnih aktivnosti kako bi građani Republike Srpske predstojeće praznike dočekali u mirnom i bezbjednom okruženju.

Ovim povodom gost našeg ATV jutra bila je Dragana Kerkez, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Kerkez kaže da se kampanja "Petarde nisu igračke“ sprovodi od 11. decembra 2023. godine do 15. januara 2024. godine.

"Takođe, u sklopu te kampanje će, u dogovoru sa rukovodstvom škola širom Republike Srpske, budući da su oni najugroženija kategorija - djeca i maloljetnici - kada su petarde u pitanju biće organizovana predavanja", navela je Kerkez.

Kerkez je podsjetila da je prethodnih godina bilo slučajeva kada su djeca, ali i punoljetna lica, zadobila teže tjelesne povrede najčešće u predjelu ruku, lica ali i oštećenja sluha. 

"Tokom prošle godine nismo imali prijava da je bilo povrijeđenih lica usljed nestručne upotrebe pirotehnike. Vjerovatno je bilo nekih pojava kada se lica manje povrijede pa se i ne jave u Dom zdravlja tako da to nama nije ni prijavljeno. Prethodnih godina imali smo prijavljeno dosta težih slučajeva. Imali smo maloljetno lice u Banjaluci koje je prilikom igre sa pirotehnikom zadobilo povredu u predjelu šake. Imali smo 2021. godine slučaj u Bijeljini kada su se dvojica drugara igrala sa raketom. Jednom je raketa ispalila u ruci prilikom čega je on zadobio povredu šake dok je njegov drugar zadobio povrede u predjelu lica. U Doboju prošle godine bio je slučaj kada je maloljetnom licu petarda ispalila u ruci iako je sa njim bio njegov roditelj. Tako da, na te stvari se nekada ne može ni uticati, dovoljan je samo sekund nepažnje. Takođe, imali smo i slučajeve kada i punoljetna lica zadobiju povrede od pirotehnike. 2018. godine u Banjaluci je punoljetno lice ostalo bez dva prsta prilikom ispaljivanja petarde. Nesrećni slučajevi se dešavaju svima usljed samo sekunde nepažnje i ostavljaju trajne posljedice", navela je Kerkez.

Gdje se prodaje pirotehnika

Kako je Kerkez rekla za naše ATV jutro, prodaju pirotehnike mogu da vrše samo oni trgovinski objekti koji za to imaju odobrenje Ministarstva unutrašnjih poslova a sve suprotno tome biće zakonski sankcionisano i sva ta lica biće sankcionisana.

"Takođe, pirotehnika se dijeli prema jačini, odnosno prema razredima. Imamo podjelu na četiri razreda: prvi i drugi razred su nama najpoznatiji i najpristupačniji. Pirotehniku prvog razreda mogu da kupe lica prve kategorije - lica iznad 12 godina i prodaje se tokom cijele godine. Pirotehnika drugog razreda se prodaje samo u periodu od novembra do 30. decembra kada je i dozvoljena za upotrebu, ostatak godine niti je dozvoljena za prodaju niti je dozvoljena za upotrebu. Pirotehnika trećeg i četvrtog razreda se uglavnom koristi u profesionalne svrhe", pojasnila je Kerkez. 

Kazne

Upotreba pirotehnike zabranjena je na mjestima gdje se okuplja veći broj građana.

"Takva vrsta prekršaja sankcioniše se u iznosu od 300 KM do 900 KM. Za ovu vrstu prekršaja za pravno lice predviđena je kazna od 2.000 do 6.000 KM, a za odgovorna lica u pravnom licu od 400 do 1.000 KM. Takođe, za ona lica koja prodaju pirotehniku mimo zakonskih propisa, i ako ih prodaju licima mlađim od onoliko godina koliko je dozvoljeno, predviđena je kazna u iznosu od 300 do 1.500 KM", kaže Kerkez.

O vatrometima

Upotreba vatrometa kod nas je dozvoljena.

"Vatrometi se mogu koristiti samo uz odobrenje Ministarstva unutrašnjih poslova. Onaj ko planira da upotrijebi vatromet mora da podnese zahtjev MUP-u pet dana prije dana kada se planira upotrijebiti vatromet, mora da navede mjesto i vrijeme održavanja vatrometa i stručno lice koje će rukovati vatrometom. Takođe, mora da dostavi podatke. Odgovor Ministarstva može dobiti 48 časova prije planiranog izvođenja vatrometa. Ministarstvo može zabraniti izvođenje vatrometa samo u slučaju nekih bezbjednosnih razloga. Za sva lica koja ne prijave a budu izvodila vatromet predviđena je novčana kazna od 1.000 do 3.000 KM", kaže Kerkez.

Kerkez je dodala da je cilj preventivnih aktivnosti koje sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova da dopru ne samo do maloljetne djece nego i do njihovih roditelja i staratelja, da ih kontrolišu prilikom upotrebe pirotehničkih sredstava.

"Mi ne možemo da im zabranimo da to koriste. Možemo im samo savjetovati da ih pravilno koriste uz nadzor roditelja kako bi izbjegli neželjene posljedice.Apelujemo na građane da predstojeće praznike proslave u miru i bezbjednom okruženju jer svako do nas ponaosob može doprinijeti da svi ti događaji proteknu bez incidenata", zaključila je Kerkez.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.