Портпарол МУП-а појаснио

Све о пиротехници: Ко смије да користи ватромет и какве су казне

  • Извор: АТВ
  • 12.12.2023. 11:19

Припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске сваке године спроводе низ превентивних активности како би грађани Републике Српске предстојеће празнике дочекали у мирном и безбједном окружењу.

Овим поводом гост нашег АТВ јутра била је Драгана Керкез, портпарол Министарства унутрашњих послова Републике Српске. Керкез каже да се кампања "Петарде нису играчке“ спроводи од 11. децембра 2023. године до 15. јануара 2024. године.

"Такође, у склопу те кампање ће, у договору са руководством школа широм Републике Српске, будући да су они најугроженија категорија - дјеца и малољетници - када су петарде у питању биће организована предавања", навела је Керкез.

Керкез је подсјетила да је претходних година било случајева када су дјеца, али и пунољетна лица, задобила теже тјелесне повреде најчешће у предјелу руку, лица али и оштећења слуха. 

"Током прошле године нисмо имали пријава да је било повријеђених лица усљед нестручне употребе пиротехнике. Вјероватно је било неких појава када се лица мање повриједе па се и не јаве у Дом здравља тако да то нама није ни пријављено. Претходних година имали смо пријављено доста тежих случајева. Имали смо малољетно лице у Бањалуци које је приликом игре са пиротехником задобило повреду у предјелу шаке. Имали смо 2021. године случај у Бијељини када су се двојица другара играла са ракетом. Једном је ракета испалила у руци приликом чега је он задобио повреду шаке док је његов другар задобио повреде у предјелу лица. У Добоју прошле године био је случај када је малољетном лицу петарда испалила у руци иако је са њим био његов родитељ. Тако да, на те ствари се некада не може ни утицати, довољан је само секунд непажње. Такође, имали смо и случајеве када и пунољетна лица задобију повреде од пиротехнике. 2018. године у Бањалуци је пунољетно лице остало без два прста приликом испаљивања петарде. Несрећни случајеви се дешавају свима усљед само секунде непажње и остављају трајне посљедице", навела је Керкез.

Гдје се продаје пиротехника

Како је Керкез рекла за наше АТВ јутро, продају пиротехнике могу да врше само они трговински објекти који за то имају одобрење Министарства унутрашњих послова а све супротно томе биће законски санкционисано и сва та лица биће санкционисана.

"Такође, пиротехника се дијели према јачини, односно према разредима. Имамо подјелу на четири разреда: први и други разред су нама најпознатији и најприступачнији. Пиротехнику првог разреда могу да купе лица прве категорије - лица изнад 12 година и продаје се током цијеле године. Пиротехника другог разреда се продаје само у периоду од новембра до 30. децембра када је и дозвољена за употребу, остатак године нити је дозвољена за продају нити је дозвољена за употребу. Пиротехника трећег и четвртог разреда се углавном користи у професионалне сврхе", појаснила је Керкез. 

Казне

Употреба пиротехнике забрањена је на мјестима гдје се окупља већи број грађана.

"Таква врста прекршаја санкционише се у износу од 300 КМ до 900 КМ. За ову врсту прекршаја за правно лице предвиђена је казна од 2.000 до 6.000 КМ, а за одговорна лица у правном лицу од 400 до 1.000 КМ. Такође, за она лица која продају пиротехнику мимо законских прописа, и ако их продају лицима млађим од онолико година колико је дозвољено, предвиђена је казна у износу од 300 до 1.500 КМ", каже Керкез.

О ватрометима

Употреба ватромета код нас је дозвољена.

"Ватромети се могу користити само уз одобрење Министарства унутрашњих послова. Онај ко планира да употријеби ватромет мора да поднесе захтјев МУП-у пет дана прије дана када се планира употријебити ватромет, мора да наведе мјесто и вријеме одржавања ватромета и стручно лице које ће руковати ватрометом. Такође, мора да достави податке. Одговор Министарства може добити 48 часова прије планираног извођења ватромета. Министарство може забранити извођење ватромета само у случају неких безбједносних разлога. За сва лица која не пријаве а буду изводила ватромет предвиђена је новчана казна од 1.000 до 3.000 КМ", каже Керкез.

Керкез је додала да је циљ превентивних активности које спроводи Министарство унутрашњих послова да допру не само до малољетне дјеце него и до њихових родитеља и старатеља, да их контролишу приликом употребе пиротехничких средстава.

"Ми не можемо да им забранимо да то користе. Можемо им само савјетовати да их правилно користе уз надзор родитеља како би избјегли нежељене посљедице.Апелујемо на грађане да предстојеће празнике прославе у миру и безбједном окружењу јер свако до нас понаособ може допринијети да сви ти догађаји протекну без инцидената", закључила је Керкез.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)