Dragocjena tečnost

Sve više dobrovoljnih davalaca krvi u Hercegovini

  • Izvor: ATV
  • 03.01.2024. 19:55

Humanost se nakon pandemije korona virusa ponovo vratila u Hercegovinu. Sve je više dobrovoljnih davalaca krvi.

"Prošla godina, 2023. je bila jedna od najuspješnijih kada je upitanju dobrovoljno davalaštvo krvi u našoj sredini. Ukupno je prikupljeno 2.295 jedinica krvi, što je s obzirom na veličinu naše regije i broj stanovnika velika brojka. Praktično, svu krv smo prikupili dobrovoljnim davanjem krvi. Najveći broj jedinica prikupljen je putem akcija dobrovoljnog davanja krvi, kojih je bilo 57“, rekao je Dragan Šarenac, načelnik Odjeljenja za transfuzijsku medicinu Trebinje. 

Hercegovci su tokom prošle godine još jednom položili test humanosti. Najveći uspjeh odjeljenja jeste njihova saradnja sa Društvima dobrovoljnih davalaca krvi u svim sredinama koje pokriva ova služba. 

 „Svuda imamo plansko, organizovano dobrovoljno davalaštvo krvi, tu je i suština našeg uspjeha“, dodao je Šarenac.

Već 42. godine Branislav Špuran aktivno daruje dragocjenu tečnost. Ova godina je i jubilarna, jer će 110. put da dobrovoljno daruje krv.

„Najbitnija stvar u svemu ovome jeste da od osnivanja Zavoda da transfuziju krv u Trebinju nikada nije nedostajalo krvi. I nikada niko nije izgubio život zbog nedostatka krvi. Takvim planiranjem Društva nikad ne nedostaje krvi u službi“, rekao je Branislav Špuran, potpredsjednik Društva dobrovoljnih davalaca krvi grada Trebinja. 

U svakoj akciji iznjedre se novi, mladi dobrovoljni davaoci krvi. Hercegovci se vode parolom "Krv treba da čeka pacijenta, a ne pacijent krv". 

Koliko je razvijeno dobrovoljno davalaštvo krvi u Hercegovini dovoljno govori činjenica da je jedino u Trebinje podignut spomenik poginulim i umrlim dobrovoljnim davaocima krvi. 

Pratite nas i putem Vibera