Драгоцјена течност

Све више добровољних давалаца крви у Херцеговини

  • Извор: АТВ
  • 03.01.2024. 19:55

Хуманост се након пандемије корона вируса поново вратила у Херцеговину. Све је више добровољних давалаца крви.

"Прошла година, 2023. је била једна од најуспјешнијих када је упитању добровољно давалаштво крви у нашој средини. Укупно је прикупљено 2.295 јединица крви, што је с обзиром на величину наше регије и број становника велика бројка. Практично, сву крв смо прикупили добровољним давањем крви. Највећи број јединица прикупљен је путем акција добровољног давања крви, којих је било 57“, рекао је Драган Шаренац, начелниk Одјељења за трансфузијску медицину Требиње. 

Херцеговци су током прошле године још једном положили тест хуманости. Највећи успјех одјељења јесте њихова сарадња са Друштвима добровољних давалаца крви у свим срединама које покрива ова служба. 

 „Свуда имамо планско, организовано добровољно давалаштво крви, ту је и суштина нашег успјеха“, додао је Шаренац.

Већ 42. године Бранислав Шпуран активно дарује драгоцјену течност. Ова година је и јубиларна, јер ће 110. пут да добровољно дарује крв.

„Најбитнија ствар у свему овоме јесте да од оснивања Завода да трансфузију крв у Требињу никада није недостајало крви. И никада нико није изгубио живот због недостатка крви. Таквим планирањем Друштва никад не недостаје крви у служби“, рекао је Бранислав Шпуран, потпредсједник Друштва добровољних давалаца крви града Требиња. 

У свакој акцији изњедре се нови, млади добровољни даваоци крви. Херцеговци се воде паролом "Крв треба да чека пацијента, а не пацијент крв". 

Колико је развијено добровољно давалаштво крви у Херцеговини довољно говори чињеница да је једино у Требиње подигнут споменик погинулим и умрлим добровољним даваоцима крви. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!