Pucaju brakovi

Sve više razvoda u Hercegovini

  • Izvor: ATV
  • 04.11.2023. 19:20

Sve češće pucaju brakovi u Hercegovini i tako je već godinama. Neslaganje naravi i nepreuzimanje bračnih obaveza, pogotovo kada dođe dijete, najčešći su razlozi.

Alkohol, droga, kocka i prevara vrlo često kumuju razlazu. Željka se ovom problematikom bavi više od dvije decenije, sada je posebno brinu nikad burniji razvodi.

Može se posebno naglasak staviti na jako visoko konfliktne bračne razvode. Stepen bude jako konfliktan među supružnicima gdje se ne mogu dogovoriti ni oko čega i tada najčešće djeca budu uvučena u priču razvoda svojih roditelja što je stvarno krajnje nepoželjno i neprimjereno“, rekla je Željka Varaga, socijalni radnik u CZSR Trebinje 

Tada kreću manipulacije jednog ili oba roditelja, što ostavlja trajne posljedice na ponašanju djece, priča nam Varaga. U trebinjskom Centru za socijalni rad pokušavaju pomiriti brojne parove ali kažu sve je uzaludno. Neki završe na sudu pa onda traže i besplatnu pravnu pomoć.

„I dalje imamo veći broj stranaka koji dolaze u naše kancelarije, pitanja sa kojima se najčešće susrećemo jesu porodični i bračni odnosi. (Koliko sam razumio najviše je razvoda?) Nažalost jeste. (Šta su najčešći razlozi?) Njihove nesuglasice i nerazumijevanja“, kaže Anja Daković, pomoćnik direktora u Centru za besplatnu pravnu pomoć Trebinje. 

Razumijevanje i strpljenje su mladim generacijama davno rekli zbogom kažu nam oni koji imaju iskustva u braku,

"(Jeste li Vi u braku?) Jesam. (Koliko?) 47 godina. (I kako ste izdržali, šta bi ste poručili?) Malo više strpljenja i razumijevanja i sve će biti uredu. Nije nigdje idealno ali treba da se razumije. Niko nikog više ne razumije, niko nikoga ne podnosi, finansije su u pitanju", kaže jedna Trebinjka.

"Razvode se jer su zahtjevi ovih sad novih cura, žena skroz drugačiji nego što je ranije bilo.  Naprave svadbu, budu u braku mjesec dva i ćao jedno na jednu stranu drugo na drugu. Imam dva sina i samo govorim neka im je Bog u pomoć", rekao je jedan građanin.

"(Šta bi ste poručili mlađima?) Da budu strpljivi da budu malo strpljivi".

Trebinjske priče kažu da brakovi pucaju i kod onih što odu raditi na primorje pa ne odole čarima turističke metropole. Šta kažu zvaničini podaci  trebinjskih matičara, nismo saznali jer nam oni za 24 sata nisu uspjeli sabrati broj razvoda kao ni broj sklopljenih brakova.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Dokumentarni program

    ''Dokumentarni program

  • 13:10 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.

  • 13:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.