Dragan Pržulj

Svjedočanstvo bivšeg vojnika JNA za ATV: Nekada zatvor za Srbe, a danas Tužilaštvo za Srbe

  • Izvor: ATV
  • 28.02.2024. 21:21

Gost novog izdanja ATV-ove emisije "Imate riječ sa Milijanom Kos" bio je Dragan Pržulj, bivši vojnik JNA koji je u kasarni Viktor Bubanj, sada zgradi Suda i Tužilaštva BiH, bio 23 dana u blokadi.

Kako za ATV kaže, to su bili dani pakla.

Prva žrtva je, priča Dragan, bio njegov kolega Milomir, koji je snajperskim metkom pogođen direktno u grudi.

- Tu smo bili negdje od početka aprila do 23. maja 1992. godine, sve do napada na JNA u Sarajevu. U aprilu mjesecu bilo je nekih sporadičnih napada na kasarnu i vojsku. Napadi su vršeni sa brda Mojmilo. Nismo imali hranu. Hrana je praćena iz Lukavice i dopremala se u kasarnu. U kasarni nas je bilo 143. To je trajalo sve do blokade kasarne, drugog maja 1992. godine, kada je kasarna pala u blokadu. Prva žrtva, bio je naš kolega Milomir, koji je pogođen snajperom sa brda. To je bilo u zoru, pogođen je sa oko 600 do 800 metara. On je bio prva žrtva. Snajper je pucao u paviljon i metak je pogodio Milomira direktno u grudi. Međutim, pošto je kasarna bila u blokadi, nije bilo lijekova. Imao je oko 20 godina, a ja sam tada imao 22. Napad je počeo oko šest časova ujutro. Bio sam tu kada je pogođen Milomir, on je izdahnuo nekoliko sati nakon pogotka. Pucali su iz svega, zolja, snajpera, s čim su raspolagali - priča Dragan Pržulj.

Uprkos činjenici da su bili bez oružja, municije, hrane, vode i lijekova, a pod stalnim napadom neprijatelja, na predaju nisu ni pomišljali.

- Kasarna nije bilo štićen objekat. Mi smo imali neko pješadijsko naoružanje. Milomir je ubijen drugi dan blokade. Nama predaja nije bila opcija. Veoma teška 23 dana, bez hrane, bez vode. Prvih dana smo dobijali po jednu konzervu, a zadnjih sedam dana smo dobili po jednu konzervu, pa se desilo da nismo imali ni vode. Bila je ponuda da se predamo da izađemo, ali mi smo to odbijali - naglašava Dragan.

Beživotno tijelo kolege, izneseno je tek nekoliko dana nakon što je ubijen.

- Leš je iznesen tek tri ili četiri dana nakon ubistva. Unprofor je došao u pratnju saniteta i tako je izneseno tijelo Milomira - dodaje bivši vojnik JNA.

Na mjestu nekadašnje kasarne Viktor Bubanj, danas je Sud i Tužilaštvo BiH.

- To je bio zatvor za Srbe, a sada je Tužilaštvo za Srbe. Tada kasarna, ukupno je brojala oko 160 vojnika. To je nezaštićeno skroz - kaže Pržulj.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: