Драган Пржуљ

Свједочанство бившег војника ЈНА за АТВ: Некада затвор за Србе, а данас Тужилаштво за Србе

  • Извор: АТВ
  • 28.02.2024. 21:21

Гост новог издања АТВ-ове емисије "Имате ријеч са Милијаном Кос" био је Драган Пржуљ, бивши војник ЈНА који је у касарни Виктор Бубањ, сада згради Суда и Тужилаштва БиХ, био 23 дана у блокади.

Како за АТВ каже, то су били дани пакла.

Прва жртва је, прича Драган, био његов колега Миломир, који је снајперским метком погођен директно у груди.

- Ту смо били негдје од почетка априла до 23. маја 1992. године, све до напада на ЈНА у Сарајеву. У априлу мјесецу било је неких спорадичних напада на касарну и војску. Напади су вршени са брда Мојмило. Нисмо имали храну. Храна је праћена из Лукавице и допремала се у касарну. У касарни нас је било 143. То је трајало све до блокаде касарне, другог маја 1992. године, када је касарна пала у блокаду. Прва жртва, био је наш колега Миломир, који је погођен снајпером са брда. То је било у зору, погођен је са око 600 до 800 метара. Он је био прва жртва. Снајпер је пуцао у павиљон и метак је погодио Миломира директно у груди. Међутим, пошто је касарна била у блокади, није било лијекова. Имао је око 20 година, а ја сам тада имао 22. Напад је почео око шест часова ујутро. Био сам ту када је погођен Миломир, он је издахнуо неколико сати након поготка. Пуцали су из свега, зоља, снајпера, с чим су располагали - прича Драган Пржуљ.

Упркос чињеници да су били без оружја, муниције, хране, воде и лијекова, а под сталним нападом непријатеља, на предају нису ни помишљали.

- Касарна није било штићен објекат. Ми смо имали неко пјешадијско наоружање. Миломир је убијен други дан блокаде. Нама предаја није била опција. Веома тешка 23 дана, без хране, без воде. Првих дана смо добијали по једну конзерву, а задњих седам дана смо добили по једну конзерву, па се десило да нисмо имали ни воде. Била је понуда да се предамо да изађемо, али ми смо то одбијали - наглашава Драган.

Беживотно тијело колеге, изнесено је тек неколико дана након што је убијен.

- Леш је изнесен тек три или четири дана након убиства. Унпрофор је дошао у пратњу санитета и тако је изнесено тијело Миломира - додаје бивши војник ЈНА.

На мјесту некадашње касарне Виктор Бубањ, данас је Суд и Тужилаштво БиХ.

- То је био затвор за Србе, а сада је Тужилаштво за Србе. Тада касарна, укупно је бројала око 160 војника. То је незаштићено скроз - каже Пржуљ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)