Vremenska prognoza

Tokom maja imaćemo dva tropska talasa, između kratko zahlađenje

  • Izvor: Mondo.rs
  • 09.05.2024. 21:22

Zbog klimatskih promjena i posljedica globalnog zagrijavanja proteklih mjeseci u Srbiji i BiH su u nekoliko navrata izmjerene ljetnje i tropske temperature koje će se poslije promjenjivog početka maja uskoro biti ponovo aktuelne. Tokom ovog mjeseca, prema dugoročnoj prognozi, imaćemo dva tropska talasa, odnosno dane u maju sa temperaturom višom od 30 stepeni!

Početak mjeseca i prvu dekadu maja obilježila su prolazna naoblačenja sa neujednačenom količinom padavina u vidu pljuskova sa grmljavinom, međutim, modeli za dugoročnu prognozu vremena ukazuju na to da će i količina i rasprostranjenost padavina u drugom dijelu mjeseca biti manja nego u prvoj polovini.

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ) kažu da nas narednih dana očekuje promjenjivo vrijeme, ali bez većih količina padavina. U petak, 10. maja biće kratkotrajne kiše ili pljuskova ponegdje na zapadu i jugu Srbije i u većem dijelu BiH, dok će u ostalim krajevima veći dio dana biti suvo sa sunčanim intervalima. U subotu će u gotovo svim krajevima padavine potpuno izostati, biće najviše sunčanih intervala i temperatura ostaje od 20 do 24 stepena Celzijusa.

Roditelji Danke Ilić dobijaju prijeteće poruke

Roditelji Danke Ilić dobijaju prijeteće poruke

Meteorolog Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u RHMZ kaže da će u nedjelju frontalni sistem, koji je u sklopu polja niskog vazdušnog pritiska iz istočne Еvrope, ponovo u većini krajeva Srbije usloviti kišu i kratkotrajne pljuskove sa grmljavinom, ali taj frontalni sistem stiže oslabljen tako da već u nedjelju uveče očekuje razvedravanje u svim krajevima zemlje malu količinu padavina.

Kratko zahlađenje, pa drugi tropski talas

Druga polovina maja će biti dosta toplija od prosjeka i u našoj zemlji se očekuje da bude sa deficitom padavina. Poslije kratkotrajnog naglog porasta temperature do 30 i više stepeni, od 18. do 21. maja treba očekivati kratkotrajno zahlađenje sa povratkom na temperature od 20 do 25 stepeni Celzijusa.

Stiže novi

Stiže novi "Gospodar prstenova"

"Do kraja mjeseca očekujemo ponovo toplo vrijeme i maksimalne temperature oko 30 stepeni. U većini mjesta bi bilo dosta sunčanih intervala, a pojava padavina biće rijetka ili izolovana u vidu kratkotrajnih lokalnih pljuskova, prije svega u brdsko–planinskim predjelima i u zapadnoj i sjeverozapadnoj Srbiji. Oblačni sistem sredinom mjeseca, koji sa sjevera Jadrana preko zapadnog Balkana ide prema srednjoj Еvropi, trebao bi da ostane dominantan i do kraja mjeseca u smislu da to bude preovlađujuća putanja oblačnih sistema. Oni bi naše područje obilazili", kaže Slobodan Sovilj.

Dodaje da treba računati da će maj biti topliji od prosjeka, da će imati pozitivno odstupanje temperature za bar 1 stepena, a da će količina padavina na kraju mjeseca ipak biti prosječna u većini mjesta, od 60 do 90 litara po kvadratnom metru.

Uhapšen zbog nasilja u porodici, objesio se u ćeliji

Uhapšen zbog nasilja u porodici, objesio se u ćeliji

"S obzirom na to da je u prvoj dekadi mjeseca bilo padavina, istina da su bile neujednačene, u većini mesta trebalo bi da je već dostignuta mjesečna norma padavina do kraja mjeseca", zaključuje Sovilj.

Najtopliji i najhladniji maj u istoriji mjerenja

Najviša temperatura u maju - 19. maja 1996. godine izmjereno je 34.9 stepeni Celzijusa

Najmanje izmjerena temperatura u maju - 3. maja 1935. godine i iznosila je -1.4 stepena

Maksimalna dnevna količina padavina u maju u Beogradu registrovana je 15. maja 2014. godine, kada je palo 110 litara kiše po kvadratnom metru za samo jedan dan.

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

"To su količine koje smo imali širom zapadne i centralne Srbije, to su zaista ekstremne količine padavine. Te godine smo imali poplave", kaže Slobodan Sovilj.

Prva polovina aprila 2024. bila je ekstremno topla, zatim je uslijedio period zahlađenja zbog čega se smatralo da neće biti rekordno topao.

''Pametni grad'' niče usred ničega i krije strašne tajne

''Pametni grad'' niče usred ničega i krije strašne tajne

"April 2024. se očekivano našao u vrhu najtoplijih mjeseca i on je četvrti najtopliji u istoriji mjerenja. Prvi najtopliji je bio 2018. godine. Padavine su u aprilu bile ispod prosjeka u većim dijelu Bačke, Srema, zapadne Srbije, Beograda, u ostalim krajevima je bila normalna količina padavina, ali smo ipak malo prekinuli niz najtoplijih mjeseci", kaže meteorolog Sovilj.

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (R) (12+)

    ''''''''''''Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.