Predsjednik Udruženja penzionera

Trifunović za ATV: Penzije povećane za 13 odsto; Saradnja sa institucijama dobra

  • Izvor: ATV
  • 30.11.2023. 08:38

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Ratko Trifunović rekao je gostujući u našem ATV jutru da je Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju propisano da se penzije svake godine, 1. januara, usklađuju na osnovu parametara koji se odnose na procenat prosječnih cijena i procenat prosječne plate.

Zbir ta dva procenta, odnosno 50 odsto od tog zbira, pojašnjava Trifunović, predstavlja redovno godišnje usklađivanje, odnosno povećanje penzije od januara sljedeće godine. 

"Povećanje od prvog januara ne bi trebalo biti manje od deset odsto. Kada bude rasprava o budžetu nadamo se da će Vlada Republike Srpske naći način da taj procenat poveća za neki dio“, rekao je Trifunović.

Kako je dodao, u toku ove godine penzije su povećane za 13 odsto, a u proteklih pet godina za 50 odsto.

"Turbulencije na svjetskom nivou su dovele do naglog porasta cijena i tim povećanjem penzija je učinjeno da je sačuvan standard penzionera koji bi bez toga bio ugrožen“, rekao je Trifunović.

Trifunović je dodao da je saradnja sa institucijama Vlade i predsjednikom Vlade Radovanom Viškovićem, ministrom rada i boračko-invalidske zaštitem Danijelom Еgićem i ministrom finansija Zorom Vidović dobra te da je komunikacija svakodnevna i nema pitanja o kojem oni iz Udruženja ne mogu sa njima raspravnjati i uvijek nailaze na razumijevanje.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će penzije u januaru biti isplaćene prije Božića, a Trifunović kaže da su penzije, iako je zakonski rok do desetog u mjesecu, one uvijek isplaćivane do sedmog u mjesecu.

"Penzioneri su privilegovana kategorija u društvu. Prvo se iz budžeta isplaćuju penzije, tek onda dolaze isplate porodicama 4+ pa boračkim kategorijama i svima ostalima“, dodao je on.

Trifunović je rekao da su penzije prošle godine povećane redovno i vanredno za deset odsto i penzioneri su dobili dva puta po 100 KM za poboljšanje materijalnog statusa.

Kada je riječ o energetskoj podršci, Trifunovič kaže da su ta sredstva ove godine obezbijeđena od granta Еvropske unije.

"To je raspoređeno na socijalne kategorije, zatim za određene boračke kategoirije i penzionernj. Ukupo je tim donacijama obuhvaćeno više od 67.000 porodica koje su dobile po 475 KM. Prema odluci Vlade, jedna porodica je mogla dobiti jednu podršku i ako ima dva penzionera. To je Vlada Srpske isplatila još u septembru i svima je isplaćeno a u FBiH se još oko toga nisu ni dogovorili“, rekao je Trifunović.

Vlada Republike Srpske obezbjeđuje i sredstva za banjski oporavak penzionera.

"Ove godine na banjsko liječenje, zahvaljujući sredstvima Vlade, otišlo je više od hiljadu penzionera u neku od pet banja na desetodnevno liječenje. Imamo saradnju sa Banjom Kulaši, Vrućica, Dvorovi, Mlječanica i Vilina Vlas. Naši penzioneri su prezadovoljni“, dodao je on.

Trifunović je naglasio i da penzioneri, na osnovu ugovora koji ima potpisano Udruženje sa banjama, mogu da idu na banjsko liječenje i o sopstvenom trošku ali da plaćanje izvrše na rate.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: