Предсједник Удружења пензионера

Трифуновић за АТВ: Пензије повећане за 13 одсто; Сарадња са институцијама добра

  • Извор: АТВ
  • 30.11.2023. 08:38

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Ратко Трифуновић рекао је гостујући у нашем АТВ јутру да је Законом о пензијско-инвалидском осигурању прописано да се пензије сваке године, 1. јануара, усклађују на основу параметара који се односе на проценат просјечних цијена и проценат просјечне плате.

Збир та два процента, односно 50 одсто од тог збира, појашњава Трифуновић, представља редовно годишње усклађивање, односно повећање пензије од јануара сљедеће године. 

"Повећање од првог јануара не би требало бити мање од десет одсто. Када буде расправа о буџету надамо се да ће Влада Републике Српске наћи начин да тај проценат повећа за неки дио“, рекао је Трифуновић.

Како је додао, у току ове године пензије су повећане за 13 одсто, а у протеклих пет година за 50 одсто.

"Турбуленције на свјетском нивоу су довеле до наглог пораста цијена и тим повећањем пензија је учињено да је сачуван стандард пензионера који би без тога био угрожен“, рекао је Трифуновић.

Трифуновић је додао да је сарадња са институцијама Владе и предсједником Владе Радованом Вишковићем, министром рада и борачко-инвалидске заштитем Данијелом Егићем и министром финансија Зором Видовић добра те да је комуникација свакодневна и нема питања о којем они из Удружења не могу са њима расправњати и увијек наилазе на разумијевање.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће пензије у јануару бити исплаћене прије Божића, а Трифуновић каже да су пензије, иако је законски рок до десетог у мјесецу, оне увијек исплаћиване до седмог у мјесецу.

"Пензионери су привилегована категорија у друштву. Прво се из буџета исплаћују пензије, тек онда долазе исплате породицама 4+ па борачким категоријама и свима осталима“, додао је он.

Трифуновић је рекао да су пензије прошле године повећане редовно и ванредно за десет одсто и пензионери су добили два пута по 100 КМ за побољшање материјалног статуса.

Када је ријеч о енергетској подршци, Трифунович каже да су та средства ове године обезбијеђена од гранта Европске уније.

"То је распоређено на социјалне категорије, затим за одређене борачке категоирије и пензионерњ. Укупо је тим донацијама обухваћено више од 67.000 породица које су добиле по 475 КМ. Према одлуци Владе, једна породица је могла добити једну подршку и ако има два пензионера. То је Влада Српске исплатила још у септембру и свима је исплаћено а у ФБиХ се још око тога нису ни договорили“, рекао је Трифуновић.

Влада Републике Српске обезбјеђује и средства за бањски опоравак пензионера.

"Ове године на бањско лијечење, захваљујући средствима Владе, отишло је више од хиљаду пензионера у неку од пет бања на десетодневно лијечење. Имамо сарадњу са Бањом Кулаши, Врућица, Дворови, Мљечаница и Вилина Влас. Наши пензионери су презадовољни“, додао је он.

Трифуновић је нагласио и да пензионери, на основу уговора који има потписано Удружење са бањама, могу да иду на бањско лијечење и о сопственом трошку али да плаћање изврше на рате.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.