Najviše u oblasti hemije i metalurgije

U BiH lani priznato 11 patenata, jedan domaći

  • Izvor: SRNA
  • 15.07.2021. 14:53

U BiH prošle godine priznato je 11 patenata u nacionalnom postupku, od čega je jedan domaći prijavilac i 10 stranih, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Prema porijeklu priznatih stranih patenata, najviše je bilo iz Kine 30 odsto, dok je najveći udio priznatih patenata bio u hemiji i metalurgiji 36,4 odsto, te mašinstvu, rasvjeti, grijanju, naoružanju, miniranju isto 36,4 odsto.

Institutu za intelektualno vlasništvo BiH prošle godine podneseno je 55 patentnih prijava, što je za 25 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Od ukupnog broja podnesenih prijava, 49 je domaćih prijavilaca, a šest stranih. Od ukupnog broja prijava domaćih prijavilaca 91,8 odsto su prijave fizičkih lica, a 8,2 odsto pravnih lica, dok su kod stranih prijavilaca sve prijave pravnih lica.

Prema porijeklu prijavljenih stranih patenata, najviše je bilo iz Kine 37,5 odsto i Velike Britanije 25 odsto, dok je najveći udio patentnih prijava u području svakodnevnih životnih potrepština 29,1 odsto.

Nacionalni registar podataka na kraju prošle godine sadržavao je 264 patenata u važenju. Potvrđenih evropskih patenata bilo je 2.323 na dan 31. decembar prošle godine za koja su izdata rješenja o upisu u registar.
Tagovi:
  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?