Okupio oko 20 proizvođača

U Bijeljini održan festival vina i tradicionalnih proizvoda

  • Izvor: ATV
  • 29.01.2024. 08:03

Prvi Festival vina i tradicionalnih proizvoda Istočne Hercegovine u Bijeljini okupio je oko 20 proizvođača tradicionalnih hercegovačkih proizvoda i vinarija. Na jednom mjestu okupili su se hedonisti, ljubitelji pića Bogova i brojni Semberci i Hercegovci koji su pokazali kako to izgleda kada se spoje ova dva kraja.

Hljeb i vino, ravna Semberija i sunčana Hercegovina, Jovan Dučić i Magdalena samo su neke od poveznica ova dva kraja. Upravo to i bio je motiv organizovanja Prvog Festivala vina i tradicionalnih proizvoda Istočne Hercegovine u Bijeljini.

- Podsjetiću na jednu istorijsku istinu, Bog je blagoslovio vino i hljeb, a gle simbolike, koja je najveća žitnica u Republici Srpskoj do Semberija, koji je najveći vinarski kraj do Hercegovina, u Republici Srpskoj - kaže Dimitrije Ćeranić, potpredsjednik Udruženja Hercegovaca "Jovan Dučić".

U vinu se uživa. Vino se voli. Vino je kompozicija sastavljena iz božanskih kapi koje kada jednom probate zavolite, kažu somelijeri.

Ovaj posao veoma je cijenjen u svijetu. Predan rad, učenje i testiranje vina stvara i istančan ukus za nektar Bogova. Sve više je traženo zanimanje i kod nas.

- S obzirom da sam veoma mlada ušla u sve ovo i dalje se pronalazim, ali mogu da kažem da sam zaista zadovoljna onim što sam zatekla i onime kako napredujemo kada je u pitanju vinska scena. U Srbiji ali i u regionu sve više vinskih turista se okreće našim zemljama i da dođu kod nas i da probaju ono što mi imamo da ponudimo i na sreću našu zaista možemo da pariramo vinskim trendovima - kaže Tijana Vojnović, somelijer.

Festival pod sloganom „Naše je bolje“ jasno akcentuje važnost kupovine domaćih brendova, osnaživanje privrede kao i usmjeravanje kupaca na domaću proizvodnju.

- Ideja je da ove godine sličan jedan projekat realizujemo u Hercegovini gdje ćemo proizvođače sa područja Semberije, Podrinja, Birča, pokušati odvesti u Trebinje i ovakvu sličnu ili istu manifestaciju organizovati tamo - dodaje Stevo Stević, područna Privredna komora Bijeljina.

Na ovoj gastronomsko-privrednoj manifestaciji učešće je uzelo oko 20 proizvođača, vinarija i proizvođača pršuta, sira iz mješine, prirodnih voćnih sokova, suvog voća i drugih proizvoda, po kojima je Istočna Hercegovina poznata.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 21:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:45 Serija: Ko te šiša (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Еl Čapo (16+)

    *Serija: Еl Čapo (16+)

  • 23:30 Serija: Red Rok

    Serija: Red Rok