Окупио око 20 произвођача

У Бијељини одржан фестивал вина и традиционалних производа

  • Извор: АТВ
  • 29.01.2024. 08:03

Први Фестивал вина и традиционалних производа Источне Херцеговине у Бијељини окупио је око 20 произвођача традиционалних херцеговачких производа и винарија. На једном мјесту окупили су се хедонисти, љубитељи пића Богова и бројни Семберци и Херцеговци који су показали како то изгледа када се споје ова два краја.

Хљеб и вино, равна Семберија и сунчана Херцеговина, Јован Дучић и Магдалена само су неке од повезница ова два краја. Управо то и био је мотив организовања Првог Фестивала вина и традиционалних производа Источне Херцеговине у Бијељини.

- Подсјетићу на једну историјску истину, Бог је благословио вино и хљеб, а гле симболике, која је највећа житница у Републици Српској до Семберија, који је највећи винарски крај до Херцеговина, у Републици Српској - каже Димитрије Ћеранић, потпредсједник Удружења Херцеговаца "Јован Дучић".

У вину се ужива. Вино се воли. Вино је композиција састављена из божанских капи које када једном пробате заволите, кажу сомелијери.

Овај посао веома је цијењен у свијету. Предан рад, учење и тестирање вина ствара и истанчан укус за нектар Богова. Све више је тражено занимање и код нас.

- С обзиром да сам веома млада ушла у све ово и даље се проналазим, али могу да кажем да сам заиста задовољна оним што сам затекла и ониме како напредујемо када је у питању винска сцена. У Србији али и у региону све више винских туриста се окреће нашим земљама и да дођу код нас и да пробају оно што ми имамо да понудимо и на срећу нашу заиста можемо да парирамо винским трендовима - каже Тијана Војновић, сомелијер.

Фестивал под слоганом „Наше је боље“ јасно акцентује важност куповине домаћих брендова, оснаживање привреде као и усмјеравање купаца на домаћу производњу.

- Идеја је да ове године сличан један пројекат реализујемо у Херцеговини гдје ћемо произвођаче са подручја Семберије, Подриња, Бирча, покушати одвести у Требиње и овакву сличну или исту манифестацију организовати тамо - додаје Стево Стевић, подручна Привредна комора Бијељина.

На овој гастрономско-привредној манифестацији учешће је узело око 20 произвођача, винарија и произвођача пршута, сира из мјешине, природних воћних сокова, сувог воћа и других производа, по којима је Источна Херцеговина позната.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)