Ljekari imaju pune ruke posla

U ljetnim mjesecima raste broj saobraćajnih nesreća

  • 28.06.2021. 18:45

"Saobraćajna nezgoda na pružnom prelazu kod Prijedora, tri osobe povrijeđene", "Mladić iz Banjaluke poginuo u saobraćajnoj nesreći", "Težak udes kod Prijedorske petlje, ima poginulih", "Upravljao vozilom sa 3,2 promila alkohola u krvi", "U dva dana i dvije nesreće povrijeđeno pet osoba - poginula starica".

Tek što su izašli iz kovid režima, ljekarima su pune ruke posla zbog saobraćajnih nesreća. Najveći pritisak trpe u posljednjih 15 dana. Najteže prolaze motoristi, biciklisti i pješaci.



"To su najčešće povrede glave, povrede grudnog koša, povrede trbuha, to su i povrede koje nose najveću smrtnost. Povrede glave su naročito značajne, zato što oporavak nakon povrede glave jako, jako dugotrajan. Odnosno, oštećenje mozga koje se zadobije prilikom povređivanja je takvo da zahtjeva dugotrajan tretman sa upitnim ishodom liječenja", rekao je Dragan Rakanović, načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje.

S dolaskom ljeta, broj saobraćajki raste. Samo u julu i avgustu u Republici Srpskoj prosječno pogine 38 osoba, što je za 40 odsto više nego u ostalim mjesecima. Zato, uz već dobro poznata upozorenja, stiže još jedno - vodite računa i o vremenu, da vam ne bi pozlilo u toku vožnje. I takvi uzroci saobraćajnih nesreća su zabilježeni.

"Ako to putovanje možemo obaviti u prijepodnevnim satima ili kasnijim, večernjim, bolje nego u vrijeme kada su temperature izuzetno visoke. Vrućine su specifični uslovi odvijanja saobraćaja, gužve na graničnim prelazima, pripremite se i za to, imajte vode dovoljno u autu. Nemojte klimu podešavati u autu da bude velika razlika u odnosu na spoljnu temperaturu, zna to biti opasno po zdravlje", kaže Milija Radović.

A kada krenete na odmor, nemojte zaboraviti osnovne stvari.

"Da prije svega pripreme vozilo prije nego što krenu na put, da provjere dokumentaciju, da prije svega provjere sebe, u smislu, nemojte nikada ići na put i konzumirati alkohol, pokušajte da se odmorite, da budete odmorni, pa da sjedate za volan odmorni, a ne umorni", dodaje Radović.

Usput pravite pauze. Umor, brzina, alkohol, mobilni telefon i vožnja su najveći neprijatelji u saobraćaju. Ipak, čini se, vozači na putevima u Republici Srpskoj vole stisnuti gas, s obzirom na to da je uzrok najvećeg broja saobraćajnih nesreća prekoračenje brzine, dok u svakoj trećoj saobraćajki sa smrtnim ishodom, neko od učesnika je konzumirao alkohol. Najveći problem kod mladih vozača je agresivna vožnja i svjesno kršenje propisa.

Kako bi se manje punila crna hronika, idući put kada sjednete za volan, pamet u glavu - češće stanite na kočnicu, ne konzumirajte alkohol i, svakako, povedite računa i o vremenskim prilikama.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.