Ne neki izmišljeni datum

"U Mrkonjić Gradu dan državnosti je 9. januar"

  • Izvor: ATV
  • 18.11.2023. 19:15

Za Petra Mitrića, borca Vojske Republike Srpske, ne dolazi u obzir da se izmišljeni "dan državnosti BiH" slavi u Mrkonjić Gradu.

I on je, kao i mnogi njegovi sugrađani najrođenije, brata Duška i stričeviće Milorada i Petra, tražio u najvećoj masovnoj grobnici. Kaže te strahote se ne zaboravljaju.  

"Tu masovnu grobnicu nisu napravili stanovnici Mrkonjić Grada niti smo se mi tukli između sebe. Tu masovnu grobnicu je iza sebe ostavio neko ko sad pokušava stvarati lažne predrasude, lažne datume. Dan državnosti za mene i za stanovnike Mrkonjić Grada je 9. januar datum kada je nastala Republika Srpska, za koju je, opet se vraćamo i masovna grobnica i svi ti stradali", kaže Petar.

Kao mnogi, Ilija Jovandić, najbolje godine je kao starješina Vojske Republike Srpske sa svojim vojnicima proveo u rovu. Bio ranjen, pa su uslijedile godine liječenja i nekoliko desetina operacija. Dobio je orden za hrabrost. Branili smo svoj grad, kuće i gole živote, priča Ilija. Ne ide, kaže Ilija da nam sad prodaju priču o lažnom danu državnosti u našem gradu koji su sravnili sa zemljom. 

"Sa mog gledišta više provokacija. Ta državnost, nije BiH kao država postala tad kad je odražvana Skupština ZAVNOBiH-a, nego je ona postala dražva u Dejtonu", kaže Ilija Jovandić, Odbor RVI BO Mrkonjić Grada.

Sa 25 godina Miroslav Metlo je, kao vojnik ostao bez noge. Njegov i oporavak rodnog grada, tekli su uporedo. Kaže, ratni i poratni dani,  bili su vrijeme koje je teško opisati i zaboraviti. Ratne rane i ožiljci, skoro tri decinije kasnije, podsjećaju šta je sve prošao. 

"Sve je to bilo tužno, razrušen grad. Puno ljudi umrlih, poginulih, nestali tako da je to bilo vrlo stresno za nas. Еvo napravili smo nešto novo. Ovo više ne liči na taj grad, ovo je nešto drugo. Prvo ovo nije ta država gdje je napravljena BiH, ovo je neka nova država. Tako da mislim da nema nikakvog smisla ništa logično u ovoj državi. Mislim da je to tjeranje nekog "maka na konac" i da je to traženje nekih, da se napravi neki skandal, da je nešto ružno", kaže Metlo, predsjednik Udruženja RVI Mrkonjić Grada.

Provokacije i skandali su manir bošnjačkog i hrvatskgo člana Predsjedništva BiH, kažu u Mrkonjić Gradu. Poručuju im da Mrkonjić grad nije mjesto za proslavu izmišeljenog dana državnosti BiH.

Pratite nas i putem Vibera