Не неки измишљени датум

"У Мркоњић Граду дан државности је 9. јануар"

  • Извор: АТВ
  • 18.11.2023. 19:15

За Петра Митрића, борца Војске Републике Српске, не долази у обзир да се измишљени "дан државности БиХ" слави у Мркоњић Граду.

И он је, као и многи његови суграђани најрођеније, брата Душка и стричевиће Милорада и Петра, тражио у највећој масовној гробници. Kаже те страхоте се не заборављају.  

"Ту масовну гробницу нису направили становници Мркоњић Града нити смо се ми тукли између себе. Ту масовну гробницу је иза себе оставио неко ко сад покушава стварати лажне предрасуде, лажне датуме. Дан државности за мене и за становнике Мркоњић Града је 9. јануар датум када је настала Република Српска, за коју је, опет се враћамо и масовна гробница и сви ти страдали", каже Петар.

Kао многи, Илија Јовандић, најбоље године је као старјешина Војске Републике Српске са својим војницима провео у рову. Био рањен, па су услиједиле године лијечења и неколико десетина операција. Добио је орден за храброст. Бранили смо свој град, куће и голе животе, прича Илија. Не иде, каже Илија да нам сад продају причу о лажном дану државности у нашем граду који су сравнили са земљом. 

"Са мог гледишта више провокација. Та државност, није БиХ као држава постала тад кад је одражвана Скупштина ЗАВНОБиХ-а, него је она постала дражва у Дејтону", каже Илија Јовандић, Одбор РВИ БО Мркоњић Града.

Са 25 година Мирослав Метло је, као војник остао без ноге. Његов и опоравак родног града, текли су упоредо. Kаже, ратни и поратни дани,  били су вријеме које је тешко описати и заборавити. Ратне ране и ожиљци, скоро три дециније касније, подсјећају шта је све прошао. 

"Све је то било тужно, разрушен град. Пуно људи умрлих, погинулих, нестали тако да је то било врло стресно за нас. Ево направили смо нешто ново. Ово више не личи на тај град, ово је нешто друго. Прво ово није та држава гдје је направљена БиХ, ово је нека нова држава. Тако да мислим да нема никаквог смисла ништа логично у овој држави. Мислим да је то тјерање неког "мака на конац" и да је то тражење неких, да се направи неки скандал, да је нешто ружно", каже Метло, предсједник Удружења РВИ Мркоњић Града.

Провокације и скандали су манир бошњачког и хрватскго члана Предсједништва БиХ, кажу у Мркоњић Граду. Поручују им да Мркоњић град није мјесто за прославу измишељеног дана државности БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.