Tradicionalna kuhinja

U Osječanima održan Gastro fest

  • Izvor: ATV
  • 18.10.2023. 07:16

Svjetski dan hrane udružio je đake i učenike osnovne škole u Osječanima u pripremi đakonija. Ove godine tema je bila tradicionana kuhinja, a ona se kod nas ne može zamisiti bez pite i to one prave domaće.

U selu se kore još uvijek mijese i razvijaju, a kako objansila nam je 13 godišnja Sandra Petrović, učenica osmog razreda koja je vješta u pripremi sirnice. 

"Pravila sam tako što sam zamijesila tijestom razvukla i stavila sira pomogla mi je mama malo u stavljanju stira zamotala sam i stavil au šporet da se peče nakon nekih 30 minuta izvadila sma i bila je gotova stavila sma kajmak preko i ostavila da ponesem. Oklagijom u početku onda kansije rukama pravimo krug", kaže Sandra Petrović.

Salom je mirisao i domaći hljeb. U svakoj kući s jeseni kada počinje sezona loženja, uz vatru se u  rerni  obavezno peče  hljeb

Iako porijeklo vodi iz Mađarske, česta je i na našoj trpezi. Zato je jedan štand bio posvećen štrudli. Punjena makom, orasima, džemom od šljiva, nezaobilazan je dio domaće trpeze. 

"Odlučili smo se za štrudle zato što je to neka naša domaća hrana i to svaka domaćica treba znati da napravim na štandu imamo štrudle od šljive od maka rogača, grožđa i raznih džemova", ističe Nađa Pavlović, učenica.

"Jednostavno brašno mlijeko i so onda se čeka da nadođe tijesto i nda se maže razvija tijesto  i maže marmelada", smatra Anastasija Gavrić.

Specijaliteti su u školi u Osječanima pripremaju već pet godina, povodom Svjetskog dana hrane, a svake godine predstavljaju drugačija jela. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: